
Στη σημασία της έγκαιρης ανάπτυξης υποδομών για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αλλά και των εξαγωγών σε τρίτες χώρες αναφέρθηκαν από το βήμα του 23ου World LNG Summit & Awards που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, η Μαρία Ρίτα Γκάλι, CEO του ΔΕΣΦΑ, και ο Γεώργιος Πολυχρονίου, εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής & επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Τετραπλάσιες έως το 2030 οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα
«Πέρσι το LNG βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία μας θύμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και του κόστους όταν δεν την έχουμε διασφαλίσει», σημείωσε η CEO του ΔΕΣΦΑ. Υπογράμμισε ότι το 2022 η Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την εκτόξευση του κόστους του φυσικού αερίου, είτε λόγω αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού είτε λόγω επιστροφής σε μορφές παραγωγής ενέργειας με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Υπολόγισε ότι στην Ελλάδα η επιστροφή στον λιγνίτη είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή 5 εκατ. τόνων επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ρεβυθούσα και το FSRU Αλεξανδρούπολης
Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταπεξήλθε στην κρίση λόγω της έγκαιρης ανάπτυξης της Ρεβυθούσας αλλά και της απόφασης για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Αναφέρθηκε στη σημασία των κάθετων διαδρόμων εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς της χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην μακροπρόθεσμη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά υψηλές τιμές για να προσελκύσουν ποσότητες LNG.

Τα οφέλη του LNG
Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Πολυχρονίου σημείωσε τα οφέλη του LNG τόσο από περιβαλλοντικής όσο και γεωπολιτικής άποψης, τονίζοντας ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ευέλικτη λύση καθώς μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από ήπειρο σε ήπειρο. Η δυνατότητα μεταφοράς δια θαλάσσης επιτρέπει να ανοίγονται νέες αγορές χωρίς τους περιορισμούς των αγωγών, υπογράμμισε.
Όπως είπε, στην Ευρώπη ο αριθμός των σταθμών υποδοχής LNG αυξάνεται ώστε να μπορούν να φτάνουν φορτία από ΗΠΑ, Κατάρ και Αυστραλία, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο.
Χαρακτήρισε εμβληματικά έργα τον IGB και το FSRU, τονίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται εναλλακτικός διάδρομος μεταφοράς αερίου στην ανατολική Ευρώπη. «Ο FSRU μετατρέπει την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα έργα υποδομής στον τομέα του φυσικού αερίου διασφαλίζουν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ