Οι χώρες πρέπει να διπλασιάσουν τον ρυθμό των μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, εάν επιθυμούν να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, το ρεκόρ υψηλού ενεργειακού κόστους πέρυσι βοήθησε στην υιοθέτηση μέτρων όπως η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με αντλίες θερμότητας και η αλλαγή σε λαμπτήρες LED, αλλά ο ρυθμός προόδου της ενεργειακής απόδοσης έκτοτε επιβραδύνθηκε.
Πότε έρχεται η κορύφωση στη ζήτηση ορυκτών καυσίμων [γράφημα]
«Οι φιλοδοξίες του κόσμου για το κλίμα εξαρτώνται από την ικανότητά μας να κάνουμε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα πολύ πιο αποτελεσματικό», σχολίασε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι αν οι κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον στόχο του 1,5 °C κοντά, υποστηρίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια, ο διπλασιασμός της προόδου στην ενεργειακή απόδοση αυτή τη δεκαετία είναι κρίσιμος.
«Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης είναι μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι ότι πρέπει όλοι να δεσμευτούν », υπογράμμισε.
Ο ΔΟΕ είπε ότι οι επενδύσεις που έχει γίνει, ενίσχυσαν κατά 1,3% την αποτελεσματικότητα στη χρήση της ενέργειας σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ο ρυθμός βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί από αύξηση 2% που καταγράφηκε το 2022. Και υποστήριξε ότι για να επιτευχθούν οι οι κλιματικοί στόχοι η ενεργειακή απόδοση πρέπει να διπλασιαστεί από αυτό το επίπεδο στο 4% ετησίως.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί παγκοσμίως για την υποστήριξη της ενεργειακής απόδοσης από το 2020. Από αυτό, σχεδόν το 70% δαπανήθηκε σε μόλις πέντε χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου
Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει μάλιστα ότι, 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου πρέπει να προστεθούν ή να αντικατασταθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες παγκοσμίως. Για να συμβαδίσει η ανάπτυξη του δικτύου με την αυξανόμενη ενεργειακή μετάβαση, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να συνοδεύονται από παράλληλες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και την ενίσχυση του δικτύου.
«Έχουμε δει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά δεν έχουμε δει το ίδιο στις επενδύσεις στο δίκτυο, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες γύρω στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πρέπει να το διπλασιάσουμε αυτό», σχολίασε από την πλευρά του ο Pablo Hevia-Koch, Επικεφαλής της Μονάδας Ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ασφαλούς Ηλεκτρισμού στον IEA.
Μεγάλα κέρδη
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο βραδύτερος παγκόσμιος ρυθμός βελτίωσης της απόδοσης κρύβει ορισμένα ισχυρά κέρδη σε εθνικό επίπεδο. Μετά τη βελτίωση της ενεργειακής έντασης κατά 8% το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να σημειώσει βελτίωση 5% φέτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο για βελτίωση 4% το 2023. Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, περισσότερες από 40 χώρες συνολικά έχουν βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση σε ποσοστό 4% ή περισσότερο για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ο ΔΟΕ σημειώνει ότι η σταθερή και ευρεία αύξηση της απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών, ειδικά δεδομένων των προσδοκιών για παγκόσμια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η καθολική μετάβαση στην τεχνολογία LED για φωτισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα ετησίως ή να θερμάνει 2,6 εκατομμύρια σπίτια με αντλίες θερμότητας.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η επίτευξη του στόχου διπλασιασμού θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις κυβερνήσεις, τους πολίτες και τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η πρόσληψη εργαζομένων σε δραστηριότητες όπως η μετασκευή κατοικιών, η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και η κατασκευή πιο αποδοτικών αυτοκινήτων θα οδηγούσε στη δημιουργία 4,5 εκατομμυρίων επιπλέον θέσεων εργασίας. Θα μείωνε επίσης τους σημερινούς λογαριασμούς ενέργειας για το σπίτι – μειώνοντάς τους στις προηγμένες οικονομίες κατά περίπου ένα τρίτο, για παράδειγμα. Ο αντίκτυπος στο κλίμα θα είναι επίσης τεράστιος. Ο διπλασιασμός των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά πάνω από 7 δισεκατομμύρια τόνους, που ισοδυναμούν με τις εκπομπές από ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.
Latest News
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πόσο αντέχουν τα αποθέματα [γράφημα]
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε γεγονός που διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό
Σκέρτσος για ρεύμα: Δεν θα περάσουν οι ακραίες αυξήσεις στον καταναλωτή - Θα υπάρξει βοήθεια
Έφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο MEGA ο Άκης Σκέρτσος
Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά ο κλάδος δεν χειροκροτεί τις εμμονές του
Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου - H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στην Αυστρία
Ακολουθεί η Μολδαβία - Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά παραμένει ευάλωτη
Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές στην Ευρώπη με φόντο την πτώση της θερμοκρασίας
Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα δώσουν προβάδισμα στην αιολική ενέργεια με θετική συνέπεια τη μείωση τιμών
Πάιατ: Υποστηρίζουμε την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την COP29 στο Μπακού ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τον Great Sea Interconnector αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
«Καμπανάκι» από τη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW