Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση φυσικές καταστροφές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν τμήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές περιβαλλοντικές απώλειες, αλλά και υλικές ζημιές, ενώ ταυτόχρονα οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και οι σοβαρές πλημμύρες που ακολούθησαν σε διάφορες περιοχές, ενέτειναν τις προκλήσεις, τόσο για τους πολίτες όσο και για την πολιτεία.
Παράλληλα, έγινε σαφές ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι αμελητέες και τοποθετούν ένα ιδιαίτερο βάρος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το κόστος μόνο από την κακοκαιρία Daniel, για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε 5 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν).
Οι ειδικοί δυστυχώς συμφωνούν ότι τα φαινόμενα αυτά αποτελούν πλέον ένα πολύ πιθανό σενάριο για το οποίο θα κληθούμε να βρούμε λύσεις ξανά και ξανά στο μέλλον. Παρόλο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε λοιπόν τις φυσικές καταστροφές, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τους.
Η σημασία του ασφαλιστικού κλάδου: Ασπίδα κατά της αβεβαιότητας
Σε αυτό το πλαίσιο η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας καθίσταται εμφανής, καθώς όχι μόνο διασφαλίζει τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, αλλά συμβάλλει και στη συνολική σταθερότητα του ασφαλιστικού τομέα. Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες αποδεικνύουν κάθε χρόνο ότι μπορούν να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη από τις πιέσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος παρέχοντας οικονομική βοήθεια και αποτελώντας ασπίδα προστασίας στις πληγείσες ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και στις επιχειρήσεις. Σε απόλυτα νούμερα, και σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, το σύνολο των αποζημιώσεων και παροχών των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα εκτιμάται, ετησίως, σε 2,2 δισ. Ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ήδη μεγάλη συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου.
Όπως γίνεται και σαφές στην Παγκόσμια Έκθεση Ασφάλισης 2023 που δημοσίευσε η Allianz Group για το 2022, το πληθωριστικό περιβάλλον που δημιουργείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση, ενώ τονίζει και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει ο ασφαλιστικός κλάδος στις εξωτερικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια.
Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να παίξει διττό ρόλο σε μία κοινωνία που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις. Λειτουργεί ρυθμιστικά παρέχοντας πολύτιμο χρόνο για την προσαρμογή καλύπτοντας τόσο τις άμεσες ανάγκες, όπως είναι οι επιπτώσεις μίας πλημμύρας ή μίας πυρκαγιάς, αλλά και τις μακροπρόθεσμες, όπως είναι οι βιώσιμες επενδύσεις που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης οδηγώντας το μέλλον σε πιο φιλικές περιβαλλοντικές οικονομίες.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την δήλωση. Όπως σημειώθηκε και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, βάσει νομοθεσίας οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα. Διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη (184,6%), ενώ εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II, του ενιαίου πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Εν κατακλείδι, οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα αποτελούν υπενθύμιση των απρόβλεπτων προκλήσεων που θέτουν οι κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Η ανθεκτικότητα του ασφαλιστικού τομέα, ιδίως απέναντι στις ποικίλες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, αναδεικνύει την προσαρμοστικότητα του κλάδου αλλά και τον ρόλο του στην προώθηση της ανάκαμψης.
Latest News
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων