Η Κίνα και οι ΗΠΑ, που ευθύνονται οι δύο τους για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην 28η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζον Κέρι, την παραμονή της έναρξης των εργασιών της.
“Εμείς είμαστε οι δεύτεροι, αυτοί είναι οι πρώτοι” στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και “χωρίς μια επιθετική δράση της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση των εκπομπών, δεν θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη”, υπογράμμισε, από το Ντουμπάι, ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
COP 28: Για πρώτη φορά οργανωμένη ελληνική αποστολή με πρωθυπουργό και επιχειρηματίες
“Αποφασίσαμε να εργαστούμε από κοινού για την επιτυχία αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα”, πρόσθεσε, κάνοντας μια αναφορά στην τελευταία συνάντησή του, στις αρχές Νοεμβρίου, με τον Κινέζο ομόλογό του Σιέ Ζενχουά.
Οι συνομιλίες “θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Ντουμπάι”, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο που κάλεσε τις δύο χώρες να “επισπεύσουν” τη δράση τους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C σε σχέση με τη προβιομηχανική εποχή, όπως συστήνει η συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές
Η Κίνα είναι πρώτη στις εκπομπές ρύπων παγκοσμίως σήμερα αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις σωρευτικές εκπομπές των χωρών με την πάροδο του χρόνου, έρχεται δεύτερη, πίσω από τις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη με το Γαλλικό Πρακτορείο τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, είχε καλέσει τις ΗΠΑ και την Κίνα να βάλουν στην άκρη “τις γεωπολιτικές και τις οικονομικές τους εντάσεις” κατά τη διάρκεια της COP28.
Έπειτα από μήνες μυστικών συνομιλιών, οι δυο χώρες εξέδωσαν τον Νοέμβριο κοινή ανακοίνωση για το κλίμα στην οποία παρουσίαζαν πολλούς άξονες συντονισμού, κυρίως στο μεθάνιο, το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Η ανακοίνωση ανέφερε κοινούς στόχους για την COP28.
Μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες αποφάσεις, που θα ληφθεί επίσημα με συναίνεση, θα συνίσταται στην κατάρτιση του πρώτου “απολογισμού” της συμφωνίας του Παρισιού.
Ο απολογισμός αυτός πρέπει “να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με το να είναι ειλικρινής, ισχυρός, οραματικός και πλήρης”, δήλωσε ο Τζον Κέρι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν ώστε να αναφερθεί “η επιτάχυνση της εξόδου από τα ‘αμείωτα’ ορυκτά καύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα που καίγονται χωρίς δεσμευση ή αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.
“Είμαι πεπεισμένος ότι θα σημειώσουμε πρόοδο, η ερώτηση είναι, σε ποιο βαθμό; (…) Από τον καρπό θα κρίνουμε το δέντρο”, ανέφερε.
Latest News
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023