Το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας δημοσιοποίησε για πρώτη φορά φωτογραφίες που δείχνουν ολόκληρο τον διαστημικό σταθμό της χώρας, ο οποίος σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος τα επόμενα χρόνια, την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πλησιάζει το τέλος της ζωής του.
Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη τραβήχτηκαν από το πλήρωμα του σκάφους Shenzhou 16 λίγο μετά την αναχώρησή του από τον διαστημικό σταθμό Tiangong («Ουράνιο Παλάτι») για την επιστροφή στη Γη.
Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός επεκτείνεται ως απάντηση στον ISS
Λήφθηκαν από απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων και δείχνουν ολόκληρη την κατασκευή των 90 τόνων, η οποία αποτελείται από τρεις υπομονάδες, ενωμένες σε σχήμα «Τ», οι οποίες τροφοδοτούνται με ενέργεια από γιγάντιους ηλιακούς συλλέκτες.
Στις δύο άκρες της κεντρικής υπομονάδας διακρίνονται σταθμευμένα η κάψουλα Shenzhou 17 και το μεγαλύτερο μεταγωγικό σκάφος Tianzhou 6.
Τις φωτογραφίες παρουσίασε στο Χονγκ Κονγκ κλιμάκιο της Υπηρεσίας Επανδρωμένων Διαστημικών Αποστολών, σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν υπάρξει πολλές ευκαιρίες να φωτογραφηθεί ολόκληρο το τροχιακό συγκρότημα.
Στις 30 Οκτωβρίου, το Shenzhou 16 πέταξε για λίγο πάνω από τον σταθμό Tiangong ειδικά για να τραβήξει τις πανοραμικές εικόνες.
Ο σταθμός Tiangong, ο οποίος κινείται σε ύψος περίπου 450 χιλιομέτρων, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2022 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τρεις αστροναύτες.
Στη σημερινή του μορφή έχει μόλις το 20% της μάζας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), στον οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η Κίνα ουδέποτε έγινε δεκτή λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει στη NASA τη συνεργασία με κινεζικές οντότητες.
Ο ISS βρίσκεται σε τροχιά εδώ και πάνω από 25 χρόνια και προγραμματίζεται να παροπλιστεί κάποια στιγμή μετά το 2030.
Αντίθετα, ο Tiangong σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να παραμείνει σε λειτουργία για περισσότερο από 15 χρόνια, αντί για 10 όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο η Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST).
Δικό της διαστημικό σταθμό για την εποχή μετά τον ISS σχεδιάζει και η Ρωσία.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)