Σημαντικές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνουν οι φόβοι για πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας από ξένες εταιρείες που στέλνουν για μπίζνες στελέχη τους στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα γενικότερα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι μεγάλοι ελεγκτικοί όμιλοι, όπως οι Deloitte και KPMG, που φέρονται να ζητούν από το προσωπικό τους που μεταβαίνει στο Χονγκ Κονγκ για δουλειές να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό όπως κινητά τηλέφωνα που θα βρίσκονται σε χρήση μόνο για τα ταξίδια αυτά, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα δεν αναφέρει ευθέως πως οι εταιρείες ζητούν να ακολουθείται τέτοια πρακτική για κινητά «μιας χρήσης» λόγω φόβων παρακολούθησης των επιχειρηματιών και στελεχών που επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ, όμως η σύνδεση που μπορεί να κάνει κανείς είναι σαφής.
Εδώ και χρόνια μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους κλάδους, όπως οι αεροδιαστημικές, οι εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ και άλλες βιομηχανίες, φέρονται πλέον να ζητούν από στελέχη τους που επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα γενικότερα να χρησιμοποιούν μόνο κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης και να μην ταξιδεύουν μαζί με τις κανονικές, προσωπικές τους συσκευές. Όλες οι εταιρείες αυτές δίνουν παραδοσιακά ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια για να μην αποκαλυφθούν τεχνολογικά ή άλλα μυστικά.
Η ανησυχία της Δύσης έγινε μεγαλύτερη όταν από το 2020 το Πεκίνο επέβαλε ευρύτατο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ προχωρώντας σε ένα πρωτοφανές, όπως χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα των FT, βήμα για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στην πρότινος ημιαυτόνομη αυτή επικράτεια της Κίνας. Στη συνέχεια οι εντάσεις αυξήθηκαν κι άλλο καθώς οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το αποκαλούμενο ειδικό εμπορικό καθεστώς της επικράτειας αυτής, λέγοντας ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο ώστε να δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση από την ηπειρωτική χώρα. Η ίδια η Κίνα έχει επίσης κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους κατά της κατασκοπείας.
Φόβοι για χάκερ και υποκλοπές
Αν και οι εταιρείες δεν ανέφεραν ποτέ ευθέως κάποιο συγκεκριμένο λόγο όταν ζητούσαν από το προσωπικό τη χρήση χωριστών τηλεφώνων για τέτοιες επισκέψεις, ορισμένα στελέχη τους δήλωσαν στους FT ότι οι εταιρείες αυτές ανησυχούσαν για τον κίνδυνο να δεχτούν τα εν λόγω κινητά τηλέφωνα επίθεση από χάκερ και να υπάρξει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα με τους πελάτες και τις δραστηριότητές τους.
Το όχι -και τόσο ελεύθερο πλέον- επιχειρείν
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη διστάζουν πλέον να επισκεφθούν το Χονγκ Κονγκ επειδή δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να αφήσουν πίσω ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ευρέως για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.
Με το Χονγκ Κονγκ να θεωρείται ως οικονομική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, αυτό δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα για το επιχειρείν. Ως παράδειγμα χρησιμοποιείται η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ η οποία φιλοξένησε αυτόν τον μήνα μια χρηματοοικονομική διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 300 κορυφαία τραπεζικά στελέχη από μεγάλες εταιρείες όπως οι Ντέιβιντ Σάλομον της Goldman Sachs και Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley.
Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι είπε σε ομιλία στην εκδήλωση ότι «αυτό που διακρίνει και συντηρεί το Χονγκ Κονγκ είναι το πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα»», κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην ικανότητα της περιοχής αυτής με το ιδιαίτερο διοικητικό καθεστώς να λειτουργεί υπό διαφορετικούς κανόνες από την ηπειρωτική Κίνα, αναφέρεται.
Μέχρι τώρα το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών στο Χονγκ Κονγκ από ξένα στελέχη δεν είναι βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής επειδή οι μέχρι πρόσφατα αυστηροί κανόνες του Χονγκ Κονγκ για τον Covid-19 σήμαιναν ότι λίγα τέτοια στελέχη ταξίδευαν εκεί. Όμως καθώς καταργούνται σταδιακά οι περιορισμοί αυτοί το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη