
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ με πιθανές περαιτέρω μειώσεις της προσφοράς να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 65 σεντς ή 0,78%, στα 83,75 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,71% στα 78,41 δολάρια.
Επιτόκια: Οι χρηματαγορές δίνουν προβάδισμα στο σενάριο μείωσης τον Απρίλιο από την ΕΚΤ
Στο τραπέζι της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ βρίσκονται οι περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής, που ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Η συνέχιση της εθελοντικής περικοπής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως αναμένεται να συμπληρωθεί από πρόσθετες και μικρότερες περικοπές από άλλα μέλη, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι.
Η υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει την εθελοντική περικοπή της θα ήταν πραγματικά σημαντική και θα απομάκρυνε τον κίνδυνο κατάρρευσης σε οποιαδήποτε συζητούμενη συμφωνία, εξηγεί ο αναλυτής της Investec, Κάλουμ Μακφέρσον ενώ θέτει το ερώτημα ποιός θα κάνει τις περικοπές και πόσο θα διαρκέσουν.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής των Αφρικανών παραγωγών.
Η εφαρμογή πρόσθετων περικοπών θα στείλει τις τιμές υψηλότερα στο άμεσο μέλλον, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, τονίζει ο Ταμάς Βάργκα του μεσίτη πετρελαίου PVM. Η συμμόρφωση θα είναι ένα ζήτημα και το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο σφιχτό από ό,τι εκτιμά ο ΟΠΕΚ, είπε, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία εμπορικών αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επίδραση στη ζήτηση από τα επίμονα υψηλά επιτόκια σε πολλές μεγάλες οικονομίες.


Latest News

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022