Δείπνο με τον Μπαράκ Ομπάμα, επαύλεις στις δύο ακτές των ΗΠΑ και εκθαμβωτικές συλλογές μοντέρνας τέχνης – από τον Frank Stella έως τον Jean-Michel Basquiat. Όλα αυτά είναι ισχυρά κίνητρα για να καυχιέσαι όταν κάθεσαι στο κορυφαίο τραπέζι της οικονομίας.

Και όμως, για τους τρεις βασικούς ιδρυτές της HPS Investment Partners, το πώς ξοδεύουν την περιουσία τους είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό από το πώς την απέκτησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το 2016, η ιδιωτική πιστωτική εταιρεία εξαγοράστηκε από την JPMorgan Chase & Co. σε μια περίπλοκη συμφωνία που την αποτίμησε κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Καθώς σήμερα παλεύει με την ιδέα μιας δημόσιας εγγραφής, η αξία της είναι 8πλάσια.

Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, η HPS έχει έρθει να προσωποποιήσει την αξιοσημείωτη άνοδο της ιδιωτικής πίστης ως σφετεριστής του παραδοσιακού δανεισμού της Wall Street. Και το ιδρυτικό τρίο έχει τα δισεκατομμύρια για να το αποδείξει.

ΗΠΑ: Ισχυρότερη από το αναμενόμενο η ανάπτυξη

Η ιδέα

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Scott Kapnick, ο Scot French και ο Mike Patterson βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μετατροπής ενός εξειδικευμένου τομέα της χρηματοδότησης, όπου τα «μη τραπεζικά» ιδρύματα δανείζουν χρήματα σε πιο επισφαλείς εταιρείες,  όπως για παράδειγμα σε έναν κολοσσό ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το γεγονός ότι και οι τρεις εργάστηκαν προηγουμένως στην Goldman Sachs Group Inc. κάνει την ιστορία τους πιο πικάντικη. Η HPS, όπως και άλλες τέτοιου τύπου εταιρείες, λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα σε ένα από τα πιο κερδοφόρα «σπορ» του κλάδου που δεν είναι άλλο από τα εταιρικά δάνεια.

Ένας 64χρονος από τις Μεσοδυτικές Πολιτείς, ο Kapnick είναι συνήθως συγκρατημένος. Αλλά δεν κρατιέται όταν προβλέπει την ανατροπή της χρηματοπιστωτικής τάξης από τα ιδιωτικά κεφάλαια. “Βλέπετε την ανοικοδόμηση των δυτικών κεφαλαιαγορών πέρα από το τραπεζικό σύστημα”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της HPS στο Bloomberg σε μια  από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Οι οπαδοί της ιδιωτικής πίστης

Το αν αυτό είναι καλό πράγμα εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε. Οι οπαδοί της ιδιωτικής πίστης λένε ότι η αφαίρεση των επικίνδυνων δανείων από τους ισολογισμούς των συστημικά σημαντικών τραπεζών και η μετατόπισή τους σε εξειδικευμένους δανειστές θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλλά ορισμένοι, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τράπεζα της Αγγλίας, αμφισβητούν ότι ένα δίκτυο «σκιώδους τραπεζικής» που βρίσκεται έξω από το βλέμμα της δημόσιας αγοράς δημιουργεί τους δικούς του κινδύνους, όπως η χαμηλή διαφάνεια και η έλλειψη ρευστότητας. Ο Colm Kelleher, πρόεδρος της UBS Group AG, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για μια ιδιωτική πιστωτική «φούσκα περιουσιακών στοιχείων».

Παρά τη ραγδαία άνοδό της, είναι ελάχιστα γνωστό το πώς λειτουργεί η HPS αλλά και το πώς συγκέντρωσε αθόρυβα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία επενδυτών.

Η Lehman Brothers και η ελαχιστοποίηση του ρίσκου

Όπως προκύπτει, κυρίως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers άνοιξε σταδιακά ο δρόμος για τέτοιες κινήσεις (αν και η HPS ιδρύθηκε πριν), καθότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέφευγαν να προχωρήσουν σε δανεισμό, υπό τον φόβο του ρίσκο.

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είχαν την τάση «να στρέφονται προς επιχειρήσεις όπου αποκομίζουν προμήθειες αλλά δεν αναλαμβάνουν επενδυτικούς κινδύνους», λέει ο Patterson, 48 ετών, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που αποφοίτησε από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ. «Ίσως αυτό να μην ήταν έτσι η Wall Street πριν από 30 χρόνια, αλλά είναι η Wall Street του σήμερα».

Καθώς οι τράπεζες έχουν αποσυρθεί από τον επισφαλή δανεισμό, οι άμεσοι δανειστές έχουν εισβάλει. Η HPS και οι όμοιές της χορηγούν δάνεια με μετρητά που έχουν συγκεντρώσει από επαγγελματίες επενδυτές, όπως ασφαλιστές, συνταξιοδοτικά funds και πλούσιους ιδιώτες, σε αντίθεση με τις τράπεζες που χρησιμοποιούν απλές καταθέσεις πελατών.

Ο Kapnick και η παρέα ξεκίνησαν νωρίς. Ήταν το 2007, ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν οι ιδρυτές της HPS άρπαξαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.

Μεγαλύτερος κίνδυνος

Το αφεντικό της HPS ήταν συν-επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας  Goldman Sachs, οπότε είχε παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τη γένεση μιας από τις πρώτες εκδοχές της ιδιωτικής πίστης: την αποκαλούμενη χρηματοδότηση mezzanine. Αυτός ο τύπος δανείου τοποθετείται μεταξύ των ιδίων κεφαλαίων, αφήνοντας τον δανειστή στο τέλος της…ουράς για να πάρει πίσω τα χρήματά του εάν ο δανειολήπτης χρεοκοπήσει. Οι αποδόσεις είναι καλύτερες από το συνηθισμένο αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.

Μέχρι σήμερα το ιδρυτικό τρίο παραμένει επικεφαλής, έχοντας αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία από 34 δισ. δολάρια το 2016 σε πάνω από 100 δισ. δολάρια. Μαζί, κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα της HPS, κάτι το οποίο τους καθιστά δισεκατομμυριούχους, αν και η συνολική αξία φαίνεται ότι είναι αμφισβητήσιμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή