Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προσδοκούν πλέον σε μείωση του κόστους δανεισμού τους λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων των ομολόγων στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα σε Ευρώπη και σε ΗΠΑ.

Τα επιτόκια στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας που αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς υποχώρησαν στο 4,3% καταγράφοντας μείωση κατά περισσότερες από 50 μονάδες βάσης μέσα στο μήνα αυτόν. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο.

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών προς τις οικονομίες της περιφέρειας

Στη Γερμανία οι αγορές είδαν τα επιτόκια στο αντίστοιχο κρατικό ομόλογο αναφοράς (Bund) να υποχωρούν στο 2,44%, ή κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από εκεί που ήταν στις αρχές του Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα χθες τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης και σε ορίζοντα μήνα κατά 40 μονάδες βάσης οδηγώντας τα επιτόκια στο 3,61%. Στην Ιταλία τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 63 μονάδες βάσης τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και διαμορφώθηκαν στο 4,17%.

Οι προσδοκίες για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική

Οι προοπτικές για πάγωμα ή μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλούν αποκλιμάκωση στα επιτόκια των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού των εκδοτών τους.

Τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά αρκετών μηνών καθώς στελέχη της FED έκαναν λόγο για πιθανότητα νέας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Πλέον οι αγορές προεξοφλούν αρκετά σημαντικές μειώσεις επιτοκίων από τις ΗΠΑ μέσα στο 2024, με 40% πιθανότητες ότι αυτές θα ξεκινήσουν από την Federal Reserve από το Μάρτιο και πως θα ανέλθουν σε 1% συνολικά για όλο το έτος σύμφωνα με δηλώσεις οικονομολόγων στο Reuters.

Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ το υψηλόβαθμο στέλεχος της FED Κρίστοφερ Ουάλερ ο οποίος θεωρείται γενικά ως υπέρμαχος πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί. Η παρατήρηση του Ουάλερ απηχούσε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ.

Μείωση πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης

Θετικά για τις αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα λειτούργησαν και οι ειδήσεις για μείωση πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία. Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ο εναρμονισμένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έφτασε σε ετήσιο ρυθμό το 2,3% υποχωρώντας σημαντικά από το 3% του Οκτωβρίου. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 3,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από 4,3% τον Οκτώβριο

Ο δείκτης ομολόγων του Bloomberg

Ο δείκτης του Bloomberg για το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος έδειξε αποδόσεις 4,9% για τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 6,2% που είχε καταγράψει στο απόγειο της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2008. Ο δείκτης αυτός καθορίζεται όχι μόνο από τα επιτόκια αλλά και από τις τιμές των ομολόγων.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο έκανε λόγο εκτός από τη FED και για στοιχήματα αγορών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τιμολογώντας συνολική μείωση επιτοκίων 1% για όλο το 2024 με την πρώτη κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συνολική μείωση 75% μονάδων βάσης του χρόνου.

Για ορισμένους αναλυτές πάντως οι αγορές υπερεκτιμούν τέτοιες μειώσεις και δεν προβλέπουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ πριν το τέλος του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή