Με υποχρεωτική «δήλωση νομιμοφροσύνης» επιχειρεί η Μόσχα να κρατήσει… κλειστά τα στόματα των ξένων που εισέρχονται στη χώρα για οτιδήποτε θα μπορούσε να θίξει την εξουσία της.

Ρωσία: Αυξάνει τα έσοδά της από παγκόσμιες εξαγωγές LNG με τη βοήθεια της Ευρώπης

Αυτό επιχειρείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, το οποίο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, προβλέπει ότι θα απαιτείται από όλους τους ξένους επισκέπτες να υπογράψουν μια «δήλωση νομιμοφροσύνης» που θα τους απαγορεύει να λένε οτιδήποτε θεωρείται ότι είναι αντι-ρωσικό κατά την επίσκεψή τους στη χώρα.

Ο προτεινόμενος νόμος, στον οποίο αναφέρονται οι ανταποκριτές του TASS, θα απαγορεύει «την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των ρωσικών δημόσιων αρχών», καθώς και «την απαξίωση των εξωτερικών και εσωτερικών κρατικών πολιτικών της Ρωσίας, των δημόσιων φορέων και των αξιωματούχων τους με οποιονδήποτε τρόπο».

Επιπλέον, θα απαγορεύει στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη Ρωσία την «κατάχρηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ενημέρωσης», η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα τη διάδοση πληροφοριών που αντίκεινται σε «συνταγματικά σημαντικές ηθικές αξίες», όπως «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων και διαστρέβλωση της ιστορική αλήθειας», της «συμβολής της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη επί του φασισμού».

Η ρωσική κυβέρνηση έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό στην φαινομενική προστασία των «παραδοσιακών αξιών» της χώρας, ιδίως ενάντια στην απειλή που –υποτίθεται ότι- συνιστούν τα δικαιώματα των LGBT. Έχει, επίσης, εργαλειοποιήσει και την ιστορία, ιδιαίτερα τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, και προσπάθησε να παρουσιάσει τους σημερινούς αντιπάλους της Ρωσίας ως ευθυγραμμισμένους με τον Ναζισμό.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο δεν είναι σαφές εάν θα υποβληθεί επισήμως στο ρωσικό κοινοβούλιο, δεν προσδιορίζονται ακόμη προτεινόμενες κυρώσεις για παραβίαση των όρων της «δήλωσης», σύμφωνα με το Reuters.

Οι προεδρικές εκλογές 

Ο χρόνος σύνταξης των συγκεκριμένων διατάξεων δεν είναι άσχετος από τις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.

Αν και ο Πούτιν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του, είναι μια γενική αίσθηση ότι θα το κάνει, και ότι εφόσον το επιδιώξει, η νίκη του είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ρωσία ψήφισε σαρωτικούς νόμους λογοκρισίας που περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα  των Ρώσων (και εκείνων στα ρωσικά κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας) να ασκήσουν κριτική στον πόλεμο.

Το εύρος αυτού που μπορεί να θεωρηθεί ως κριτική του πολέμου ή του καθεστώτος είναι αρκετά μεγάλο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο πλαίσιο αυτών των διατάξεων, συνελήφθησαν ρώσοι πολίτες επειδή απλώς κρατούσαν ένα λευκό φύλλο χαρτιού ή έπαιξαν δημόσια ένα ουκρανικό τραγούδι.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, η Ρωσία ενίσχυσε τους νόμους κατά της «απαξίωσης» του πολέμου και αυστηροποίησε τις προβλεπόμενες ποινές.

Οι νέες ποινές περιλαμβάνουν πρόστιμο έως και 5 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 66.450 δολάρια) και ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ
Επικαιρότητα |

Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Φωτιές: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο μεγάλο μέρος της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας
Επικαιρότητα |

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης