Ένα νέο επενδυτικό ταμείο ύψους 30 δισ. δολαρίων σχετικό με το κλίμα, ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συνεργασία με τις BlackRock, TPG και Brookfield.

Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται την ώρα που τα ΗΑΕ προσπαθούν να ενισχύσουν τα διαπιστευτήριά τους ως οικοδεσπότες της COP28 τις πρώτες ημέρες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, η Lunate Capital, ένας νέος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Άμπου Ντάμπι, που έχει συσταθεί με περιουσιακά στοιχεία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιβλέπει το ταμείο με τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για επενδύσεις σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

COP28, ένα «πράσινο ξέπλυμα» για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων;

Τα ΗΑΕ αντλούν από τεράστιους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα, με τον πάροχο δεδομένων Global SWF, η χώρα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και την κεντρική τράπεζα.

Ο πρόεδρος της COP28, Sultan al-Jaber, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο για τη σύνοδο κορυφής, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ντουμπάι. Δεκάδες χιλιάδες εκπρόσωποι και έως και 180 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων αναμένεται να παραστούν στην εκδήλωση στην Expo City τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πράσινα σχέδια

Οι Financial Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτιαχναν ένα επενδυτικό fund πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χώρα έχει συνδεθεί με επενδύσεις σχεδόν 200 δισ. δολαρίων φέτος, κυρίως στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με ανάλυση των FT.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από τότε που επιλέχθηκαν ως οικοδεσπότης της COP28 πριν από ένα χρόνο, εν μέσω διλημμάτων σχετικά με το εάν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο θα πρέπει να επιβλέπει τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Σύμφωνα με τους FΤ, μια ηγετική φυσιογνωμία στη χρηματοδότηση για το κλίμα χαρακτήρισε το επενδυτικό ταμείο ως ένα «σοβαρό ποσό» με στόχο να τοποθετήσει τα ΗΑΕ ως παγκόσμιο κέντρο χρηματοδότησης για το κλίμα.

Οι χώρες, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αγωνίζονται να βρουν τα μετρητά για να μετατοπίσουν τα ενεργειακά συστήματα και τις οικονομίες τους από τα ορυκτά καύσιμα σε πράσινες πηγές ενέργειας. Υπάρχει επίσης έλλειμμα σε μετρητά για να προσαρμοστούν οι οικονομίες του κόσμου σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το Lunate έγινε γνωστό νωρίτερα φέτος υπό την αιγίδα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, Sheikh Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, αδελφού του ηγεμόνα του κράτους του Κόλπου, Σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Η Lunate ανήκει στην Chimera Investment και στα ανώτερα στελέχη της.

Τον Σεπτέμβριο, η Lunate ανακοίνωσε ότι ο Khalifa Al Suwaidi, επικεφαλής του Abu Dhabi Growth Fund, θα είναι ένας από τους τρεις διαχειριστές εταίρους, μαζί με τον Murtaza Hussain, επικεφαλής επενδύσεων στο Abu Dhabi wealth fund ADQ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Chimera, Seif Fikry.

Οι Brookfield, BlackRock και TPG αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι εκπρόσωποι της COP28 αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»