
Περιόρισαν τις απώλειες οι τιμές του πετρελαίου, αφού υποχώρησαν απότομα στις πρώτες συναλλαγές και κατά περισσότερο από 2% την Πέμπτη, λόγω της εκτίμησης ότι οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου που συμφώνησαν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν είναι ικανοποιητικές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 6 σεντς, ή 0,1%, στα 80,92 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,2% στα 76,13 δολάρια.
Πετρέλαιο: Πώς η αγορά περνάει στα «χέρια» αλγοριθμικών bots
Ο ΟΠΕΚ+, τα μέλη του οποίου παράγουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, επικεντρώνεται στη μείωση της παραγωγής, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα 98 δολάρια που είχαν «σκαρφαλώσει» στα τέλη Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024 και προσδοκιών για πλεόνασμα προσφοράς.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 900.000 bpd επιπλέον της επέκτασης των ήδη υφιστάμενων περικοπών παραγωγής κατά 1,3 εκατομμύρια bpd. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και η πρόταση οι περικοπές να είναι έως και 2 εκατομμύρια bpd.
Η Goldman Sachs είπε ότι η πρόβλεψή της για το Brent τον Δεκέμβριο είναι «μετριοπαθώς κεκλιμένη» προς τα κάτω του εύρους που είχε εκτιμήσει προηγουμένως, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών «προσωρινή αντίδραση» και «δύσκολη στην εφαρμογή».
«Η αγορά είχε αρχίσει να τιμολογεί μια μεγάλη πιθανότητα πρόσθετων περικοπών, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής μεγαλύτερης διάρκειας και επίσημης μη εθελοντικής περικοπής» επιησμάινουν οι αναλυτές της και συνεχίζουν ότι διατηρούν τις προοπτικές της για τις τιμές του 2024 λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ και της χαμηλής προσφοράς του ΟΠΕΚ.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν και η Αλγερία συγκαταλέγονται στους παραγωγούς που ανακοίνωσαν ότι οι περικοπές, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα αποσυρθούν σταδιακά μετά το πρώτο τρίμηνο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Τέλος, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ το επόμενο έτος, αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα δέσμευε τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής σε περικοπές παραγωγής.


Latest News

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο