Περιόρισαν τις απώλειες οι τιμές του πετρελαίου, αφού υποχώρησαν απότομα στις πρώτες συναλλαγές και κατά περισσότερο από 2% την Πέμπτη, λόγω της εκτίμησης ότι οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου που συμφώνησαν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν είναι ικανοποιητικές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 6 σεντς, ή 0,1%, στα 80,92 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,2% στα 76,13 δολάρια.
Πετρέλαιο: Πώς η αγορά περνάει στα «χέρια» αλγοριθμικών bots
Ο ΟΠΕΚ+, τα μέλη του οποίου παράγουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, επικεντρώνεται στη μείωση της παραγωγής, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα 98 δολάρια που είχαν «σκαρφαλώσει» στα τέλη Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024 και προσδοκιών για πλεόνασμα προσφοράς.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 900.000 bpd επιπλέον της επέκτασης των ήδη υφιστάμενων περικοπών παραγωγής κατά 1,3 εκατομμύρια bpd. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και η πρόταση οι περικοπές να είναι έως και 2 εκατομμύρια bpd.
Η Goldman Sachs είπε ότι η πρόβλεψή της για το Brent τον Δεκέμβριο είναι «μετριοπαθώς κεκλιμένη» προς τα κάτω του εύρους που είχε εκτιμήσει προηγουμένως, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών «προσωρινή αντίδραση» και «δύσκολη στην εφαρμογή».
«Η αγορά είχε αρχίσει να τιμολογεί μια μεγάλη πιθανότητα πρόσθετων περικοπών, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής μεγαλύτερης διάρκειας και επίσημης μη εθελοντικής περικοπής» επιησμάινουν οι αναλυτές της και συνεχίζουν ότι διατηρούν τις προοπτικές της για τις τιμές του 2024 λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ και της χαμηλής προσφοράς του ΟΠΕΚ.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν και η Αλγερία συγκαταλέγονται στους παραγωγούς που ανακοίνωσαν ότι οι περικοπές, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα αποσυρθούν σταδιακά μετά το πρώτο τρίμηνο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Τέλος, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ το επόμενο έτος, αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα δέσμευε τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής σε περικοπές παραγωγής.
Latest News
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά
Ανοδος για το πετρέλαιο με φόντο τη μετάθεση της αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Την Κυριακή, ο OPEC+ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει για έναν ακόμη μήνα την αύξηση της παραγωγής στο πετρέλαιο
Ο χρυσός «λάμπει» κοντά στα υψηλά όλων των εποχών - Οι 4 προτάσεις για επενδυτές
Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ γύρω στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά την Τετάρτη και το ασήμι διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλό 12 ετών
Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο
Γιατί όλοι επιβιβάζονται στην «κιβωτό του χρυσού» - Το ράλι και οι εκλογές
Ο χρυσός συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι προοπτικές παραμένουν ανοδικές
Ανοδος στην τιμή του πετρελαίου με ώθηση από τη Μέση Ανατολή
Οι επενδυτές ακούν προσεκτικά τα σενάρια για αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ
Αν και πτωτικά ο χρυσός οδεύει να κλείσει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών
Ενδοσυνεδριακά ο χρυσός κατέκτησε νέο υψηλό στα 2.790,45 δολάρια η ουγγιά
Σε κίνδυνο η κορυφαία θέση της Αυστραλίας στο σιδηρομετάλλευμα
H Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την «κυριαρχία» στο σιδηρομετάλλευμα, λέει ο CEO της Fortescue
Συνεχίζει ανοδικά ο μαύρος χρυσός
Οι επενδυτές αποτιμούν την ισχυρότερη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ και την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο
Διστακτικότητα στον OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η προγραμματισμένη αύξηση κατά 180.000 bpd (βαρέλια ανα ημέρα) αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.