
Σε νέα υψηλά έτους αναρριχήθηκε σήμερα ο Dow Jones και ο S&P 500, καθώς δεν «προβληματίστηκε» από τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι θα συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική, απορρίπτοντας και τα σενάρια περί μειώσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,82% στις 36.245 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,59% στις 4.594 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 14.305 μονάδες.
Με το «δεξί» στον Δεκέμβριο οι ευρωαγορές
Τόσο ο Dow όσο και ο S&P έκλεισαν επίσης ανοδικά την εβδομάδα κατά 2% και 0,7% αντίστοιχα, με τον Dow να κλείνει την πέμπτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια. Ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει θετικά το πενθήμερο κατά 0,2%, συντηρώντας και αυτός το σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προσπάθησε σήμερα να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική». Η αγορά δεν φάνηκε όμως να τον «ακούει» με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές τον ερμήνευσαν ως μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα έχει τουλάχιστον τελειώσει με τις αυξήσεις. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,22%.
«Υπάρχει μια τριπλέτα οδηγών εδώ. Ο πρώτος είναι ο πληθωρισμός. Ο δεύτερος είναι η Fed που φαίνεται ότι μπορεί να σταθεί μέχρι να δει περισσότερα στοιχεία και το τρίτο είναι αυτή η επιβράδυνση των πρόδρομων δεικτών της οικονομίας», σχολίασε η Mona Mahajan, ανώτερη σύμβουλος στρατηγικής επενδύσεων στην Edward Jones. «Είναι σχεδόν μια κατάσταση Goldilocks. Ούτε ύφεση… ούτε μεγάλη ανάπτυξη. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι αγορές».
Παρά το αισιόδοξο κλίμα της αγοράς τον Νοέμβριο, ορισμένοι στη Wall Street συμβουλεύουν τους επενδυτές να παραμείνουν προσεκτικοί στο τέλος του έτους και το 2024. «Όλοι είναι πραγματικά χαρούμενοι και ήρθε η ώρα είτε για μια διόρθωση είτε για κάποιου είδους οπισθοδρόμηση καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά», είπε ο Chris Harvey της Wells Fargo.
Ο ίδιος επέστησε την προσοχή για το ότι η αγορά φαίνεται «δραματικά υπεραγορασμένη», οι μειώσεις επιτοκίων φαίνονται απίθανες μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αμυντικοί.


Latest News

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street - Τα σχόλια Μπέσεντ και ο «βομβαρδισμός» συνομιλιών από τον Λευκό Οίκο
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν επίσης καύσιμα για το σημερινό ράλι στη Wall Street

Ράλι αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στη Wall Street
Μετοχές της Wall Street που σχετίζονται με την Κίνα κινούνται ανοδικά - Κέρδη για Nvidia και Tesla

Προσπάθεια ανάκαμψης σήμερα στη Wall Street
Το κλίμα πάντως στη Wall Street παραμένει εύθραυστο, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εστιάζουν στην επίθεση Τραμπ σε Πάουελ

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό

Με πτώση άνω του 1% αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,99% στις 38.753 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,13% στις 5.223 μονάδες

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες