
Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά και σήμερα, ολοκληρώνοντας μία ακόμη εβδομάδα, την τρίτη στη σειρά, με κέρδη, ρίχνοντας όμως συναλλακτικούς ρυθμούς, αναζητώντας πλέον οδηγούς για τον μήνα που άρχισε.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 1.280,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.272,19 μονάδων (-0,23%) και 1.280,48 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,9 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 3.114,37 μονάδες, ενώ στο +0,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.134,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 1.068,69 μονάδες.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,69%, με τον FTSE 25 να έχει κέρδη 1,45%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,64%.
Δυνατός Νοέμβριος, υποσχόμενος Δεκέμβριος
Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023 όχι γιατί έκλεισε με κέρδη 6,9% και είχε την μεγαλύτερη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 94 μηνών αλλά γιατί δημιούργησε θετικό κλίμα και προϋποθέσεις επιτυχίας για όσα ακολουθούν και τα οποία είναι πολλά, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
Το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική μετά τις τελευταίες επίσημες μετρήσεις του πληθωρισμού καθώς και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη των εταιριών του S&P-500 μετρίασαν τις επιφυλάξεις και στο εξωτερικό με τις αγορές να σημειώνουν τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις τους από το καλοκαίρι του 2022.
Στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στο ΧΑ δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπαιρεωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το κοντέρ της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι συναντώντας ωστόσο την αντίσταση των πωλητών στην προσέγγιση με την βασική αντίσταση των 1.300 μονάδων. Η διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υποστήριξαν την μετριοπαθώς ανοδική κίνηση ωστόσο από εδώ και πέρα θα χρειαστεί περισσότερη ένταση για την διαφυγή της Αγοράς.
Πρακτικά μιλάμε για μια απόσταση μικρότερη του 6% που πρέπει να διανυθεί για να προσεγγιστούν τα υψηλά έτους τα οποία είναι και υψηλά 9 ετών. Προς το παρόν παρατηρείται μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση η οποία βαδίζει παράλληλα με την γραμμή τάσης διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από την θεωρητική στήριξη της Αγοράς. Οι 1300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης ενώ οι 1.250 μονάδες είναι το επόμενο πλατύσκαλο στήριξης.
Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών. Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος σαν το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1.105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, τέσσερις τίτλοι του 25άρη σημείωσαν άλμα που ξεπέρασε το 3%, οι Λάμδα, Jumbo, Quest και ΕΥΔΑΠ, με τις Autohellas, Σαράντη και Ελλάκτωρ να κλείνουν με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη σε Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Titan, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.
Χρειάστηκε η πλειονότητα των τίτλων του FTSE 25 για να απορροφηθούν οι πιέσεις σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ, οι οποίες σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρέθηκαν και οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Alpha Bank.
Στις μικρότερες “κατηγορίες” η Ιντραλότ διακίνησε 796 χιλ. τεμάχια καταγράφοντας εν τελεί κέρδη 2,34%, με τον Άβαξ να ακολουθεί με το δικό του +4,06% και τις 573 χιλ. τεμάχια που διακίνησε. Η ΕΚΤΕΡ σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων με το σημερινό +4,76%.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης