Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών υποχώρησαν οι τιμές του καλαμποκιού, καθώς οι προμήθειες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία αυξάνονται, ενώ η ζήτηση παραμένει στάσιμη.
Η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ανακουφίζοντας τους καταναλωτές, ωστόσο ενισχύει τις πιέσεις στους αγρότες που ανέμεναν να διαρκέσουν οι υψηλές τιμές.
Το καλαμπόκι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές και για την παραγωγή αιθανόλης, διαπραγματεύεται κάτω από 4,50 δολάρια το μπουσέλ στο Σικάγο τις τελευταίες ημέρες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020. Τον Μάιο του περασμένου έτους διαπραγματευόταν πάνω από 8 δολάρια το μπουσέλ.
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων – Πού οφείλεται το ράλι [γραφήματα]
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η πτώση των τιμών, η οποία επήλθε αφότου οι αγρότες των ΗΠΑ επέκτειναν τις καλλιέργειές τους πέρυσι ως απάντηση στις υψηλές τιμές, τη στιγμή που η ζήτηση έπεφτε, έχει εξελιχθεί σε δωράκι για τα hedge funds, τα οποία αυξάνουν τα στοιχήματά τους για πτώση των τιμών.
«Οι προμήθειες έχουν αυξηθεί δραματικά ως αποτέλεσμα αυτής της μεγαλύτερης έκτασης, αλλά η ζήτηση παρέμεινε υποτονική», δήλωσε ο Michael Magdovitz, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.
Πτωτική τάση
Η μείωση των τιμών έρχεται καθώς και άλλα βασικά γεωργικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, πέφτουν από τα υψηλά του περασμένου έτους, σε μια αντιστροφή των τάσεων των τιμών που είχαν αυξήσει απότομα το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές. Οι φθηνότερες ζωοτροφές σημαίνουν χαμηλότερο κόστος για τους παραγωγούς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και κατ΄ επέκταση φθηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, εκτόξευσε τις τιμές του καλαμποκιού και άλλων δημητριακών στα ύψη πέρυσι. Η ξηρασία σε περιοχές της Νότιας Αμερικής ως αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου La Niña παρεμπόδισε επίσης τη συγκομιδή σιτηρών, υποστηρίζοντας την αγορά.
Ως απάντηση στην αύξηση των τιμών, η ζήτηση για καλαμπόκι μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, υποχωρώντας κατά 3% μεταξύ 2022 και 2023.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες προσπάθησαν να εξαργυρώσουν την υψηλή τιμή της αγοράς φυτεύοντας περισσότερο καλαμπόκι. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι έχουν είχαν φυτευτεί επιπλέον 6 εκατομμύρια στρέμματα στη ζώνη καλαμποκιού των μεσοδυτικών πολιτιειών – η οποία περιλαμβάνει πολιτείες όπως το Μιζούρι και το Κεντάκι – ενώ οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες.
Η προκύπτουσα άνοδος της προσφοράς και η πτώση της ζήτησης έχουν ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω φέτος, αφήνοντας πολλούς αγρότες αντιμέτωπους με σημαντικές απώλειες.
Η ζήτηση στην Κίνα
Οι προμήθειες έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η Ουκρανία επανέλαβε τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία παρεμποδίστηκαν μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Ιούλιο. Αυτό έδωσε στους μεγάλους εισαγωγείς, ειδικά στην Κίνα, μια εναλλακτική πηγή σιτηρών, σύμφωνα με την Argus AgriMarkets, μια υπηρεσία αναφοράς και ανάλυσης τιμών.
Οι άφθονες προμήθειες καλύφθηκαν με σταθερή ζήτηση. Οι παραγωγοί ζωοτροφών, που αγοράζουν μεγάλο μέρος του καλαμποκιού παγκοσμίως, έχουν δει την αγορά τους να περιορίζεται καθώς οι κτηνοτρόφοι στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να μειώσουν τα κοπάδια τους μετά από χρόνια ξηρασίας.
Σορτάρισμα
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αυξάνουν τις αρνητικές θέσεις τους – στοιχήματα σε πτώση των τιμών – και περιορίζουν τις θέσεις αγοράς τους καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Η καθαρή short θέση τους έχει πλέον ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CME, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόσμο.
Ο αριθμός των κερδοσκοπικών εμπόρων που αγοράζουν options σε καλαμπόκι έχει επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με τον Tristan Fletcher, διευθύνοντα σύμβουλο της ChAI, μιας εταιρείας πρόβλεψης τιμών εμπορευμάτων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι «ένα ισχυρό πτωτικό σήμα» βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές