Τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σκοπεύουν να συνεχίσει ο δυτικός κόσμος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times.
Μάλιστα, η Ουάσινγκτον στοχεύει να μειώσει στο μισό τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα πρέπει να διατηρηθούν «οπωσδήποτε για τα επόμενα χρόνια».
Ρωσία: Παίρνει τον έλεγχο πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Ιράκ
Ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα θέματα της ενέργειας, ήταν εκείνος που επιβεβαίωσε στους Financial Times την πρόθεση του δυτικού κόσμου να περιορίσει κι άλλο τη δυνατότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να εξαπολύσει επίθεση στους γείτονές της. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να επιμείνουμε κι εμείς για τα επόμενα χρόνια, όσο ο Πούτιν επιμένει σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Πάιατ, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ σε Ουκρανία και Ελλάδα.
Η Ρωσία συνέχισε να εξάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προβλέψει ότι οι εξαγωγές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τουλάχιστον 40-50% έως το 2030, εάν διατηρηθούν οι δυτικές κυρώσεις στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε να γίνει αυτό πραγματικότητα», δήλωσε ο Πάιατ. «Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να αλλάξει η συμπεριφορά της Ρωσίας και να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν δεν θα είναι σε θέση -όποτε επιτευχθεί κάποιου είδους ειρήνη- μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια να επανεξοπλιστεί και να προετοιμάσει τον στρατό του για το τρίτο στάδιο της εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Τα μέτρα στις σκιές
Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν πέρυσι αναμεσα σε άλλες χώρες της G7 στη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου με σκοπό να διατηρηθεί η ροή του αργού αλλά να μειωθούν τα έσοδα του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι χώρες που δεν ανήκουν στην G7 μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά πρέπει να πληρώνουν λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι, αν θέλουν να χρησιμοποιούν δυτικά πλοία για να διευκολύνουν το εμπόριο. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 απαγορεύονται ως επί το πλείστον.
Ενώ τα μέτρα είχαν αρχικά ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της τιμής του ρωσικού αργού, το Κρεμλίνο ανέπτυξε έκτοτε ένα νέο δίκτυο εμπόρων και πλοίων για να παρακάμψει τους περιορισμούς, επιτρέποντάς του να πωλεί σε αγοραστές, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, σε τιμές πάνω από το ανώτατο όριο.
Μεγάλο μέρος αυτού του πετρελαίου διακινείται μέσω ενός «σκιώδους στόλου» πλοίων των οποίων η αδιαφανής ιδιοκτησία καθιστά δύσκολο τον περιορισμό τους με κυρώσεις. Κάποια, ωστόσο, εξακολουθούν να διακινούνται από δυτικά πλοία που λειτουργούν με δυτική ασφάλιση.
Ο Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν «τρόπους για να καταστήσουν αυτόν τον σκιώδη στόλο λιγότερο αποτελεσματικό». Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μέτρα που θα αναγκάσουν τους δυτικούς ασφαλιστές να ζητούν περισσότερες πληροφορίες από τους ναυλωτές και να διεξάγουν μεγαλύτερη δέουσα επιμέλεια για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ο Πάιατ δήλωσε: “Παρακολουθήστε αυτό το διάστημα”.
Περιορισμοί και κόστη
Παρά την ανθεκτικότητα των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου το περασμένο έτος, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί έχουν επιβάλει σημαντικό κόστος στο Κρεμλίνο και ότι με την αύξηση των προσπαθειών της όπως και με την αυστηροποίηση των περιορισμών μπορεί να συνεχίσει να πλήττει τα ρωσικά έσοδα.
«Οι συνάδελφοί μου στο Υπουργείο Οικονομικών που εστιάζουν σε αυτό το θέμα, εξετάζουν ενδελεχώς το ερώτημα αυτό: πώς θα διασφαλίσουμε τη συνεχή αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής», δήλωσε. Η Ουάσινγκτον επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις τον Οκτώβριο, σε δύο εταιρείες για παραβίαση του ανώτατου ορίου τιμών, στην πρώτη της δράση επιβολής που συνδέεται με τους κανόνες, οδηγώντας αναλυτές και εμπόρους να προβλέψουν μια καταιγίδα νέων μέτρων κατά μεμονωμένων εταιρειών και φορέων εκμετάλλευσης.
Υπήρξε και συνέχεια. Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης κυρώσεις σε μια ρωσική ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου, γνωστή ως Arctic LNG 2, στην πρώτη τους άμεση κίνηση κατά της δυνατότητας της Μόσχας να εξάγει φυσικό αέριο.
Ο Πάιατ δήλωσε ότι «η ματαίωση των μελλοντικών εσόδων της Ρωσίας» είναι εξίσου σημαντική με την πρόκληση ζημιάς στα τρέχοντα οικονομικά της. «Η εξέλιξη αυτή έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο είναι σε θέση να συμπεριφέρεται διεθνώς και την ικανότητα της Ρωσίας τόσο να χρησιμοποιεί την ενέργειά της ως στρατηγικό πλεονέκτημα όσο και την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει να επιδίδεται σε ρεβανσισμό εναντίον των γειτόνων του».
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...