Στο τέλος οδεύει ο παγκόσμιος κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τον Νοέμβριο, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός της μείωσης των επιτοκίων ξεπέρασε τις αυξήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Ωστόσο ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές και τις αναδυόμενες υπάρχει πλέον διαφορά στη νομισματική πολιτική, με τις δεύτερες να εισέρχονται στον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης.

Από τις 6 κεντρικές τράπεζες που καθορίζουν τη νομισματική πολιτική των 10 πιο εμπορεύσιμων στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

ΟΟΣΑ: Λάθος η εκτίμηση των αγορών για τις μειώσεις των επιτοκίων [γραφήματα]

Τον Νοέμβριο έξι από τις κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 νομίσματα με τη μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα πραγματοποίησαν συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων, με μόνη την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία επέλεξαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Τον Οκτώβριο πέντε από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια. Σε ετήσια βάση έχουν προχωρήσει σε 37 αυξήσεις κατά 1.175 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Reuters.

Η αβεβαιότητα των επόμενων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών των αναπτυγμένων αγορών

Kαθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται και εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη δημιουργείται η πεποίθηση ότι ο ιστορικός κύκλος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής οδηγείται στο τέλος του ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν κοινή φωνή για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Οι traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ έχει διαφορετική άποψη. Στις πρόσφατες προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό στα παρόντα επίπεδα ως το 2025 για το ευρώ και την στερλίνα, λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Οργανισμός προβλέπει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς η Fed ξεκίνησε νωρίτερα και πιο επιθετικά την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον υπάρχουν και στελέχη της αγοράς που είναι πιο σκεπτικιστές από τους traders.

«Σίγουρα, ο πληθωρισμός μειώνεται βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αναντιστοιχίες της εποχής της πανδημίας ξεκαθαρίζουν, με τις καταναλωτικές δαπάνες να μετατοπίζονται από τα αγαθά πίσω στις υπηρεσίες» σημειώνει ο Τζην Μπουαβίν του BlackRock Investment Institute.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να παραμένει  πάνω από το στόχο του 2% που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες  υπάρχει και το υπόβαθρο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού, ο γεωπολιτικός κατακερματισμός και η μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα, οι τράπεζες μπορεί να μην κάνουν στροφή τόσο σύντομα όσο ελπίζουν ορισμένοι αισιόδοξοι. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Boivin.

Η πρωτοκαθεδρία των αναδυόμενων αγορών στη μείωση των επιτοκίων

Εν τω μεταξύ, στις αναδυόμενες οικονομίες, ο αριθμός των μειώσεων των επιτοκίων ξεπέρασε τις αυξήσεις επιτοκίων τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με μέτρηση του Reuters σε 18 κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμων οικονομιών, εκ των οποίων οι 14 πραγματοποίησαν συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

«Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών ήταν πολύ προληπτικές τα δύο -τρία τελευταία χρόνια και προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων» τονίζει ο  διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pictet Asset Management, Ρόμπερντ Σίμπσον

«Στην πραγματικότητα κατάφεραν να ξεκινήσουν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων πολύ πριν από τη Fed, αφαιρώντας τον φόβο για αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι τιμές μειώνονται.  Έχει δημιουργηθεί το περιθώριο για τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να συνεχίσουν τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων και να τα οδηγήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος”.

Τόσο η Βραζιλία όσο και η Ουγγαρία επέκτειναν τον κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων τους, μειώνοντας τους δείκτες αναφοράς κατά 50 και 75 μονάδες βάσης αντίστοιχα και επιβεβαιώνοντας ότι η Λατινική Αμερική και η κεντρική Ευρώπη παραμένουν στην πρώτη γραμμή του κύκλου χαλάρωσης. Οι τελευταίες κινήσεις ανεβάζουν τον συνολικό ετήσιο απολογισμό της μείωσης των επιτοκίων στις 695 μ.β. μέσω 13 κινήσεων.

Μόνο η Τουρκία – η οποία εξακολουθεί να καταπολεμά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την αποδυνάμωση του νομίσματος – προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης.

Συνολικά από την αρχή του έτους, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν προχωρήσει σε σύσφιγξη των επιτοκίων κατά 4.725 μονάδες βάσης έναντι  αυξήσεων επιτοκίων ύψους 7.425 μονάδων βάσης το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»