
Σε αναθεώρηση της εκτίμησής της για την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε η Goldman Sachs, εκτιμώντας πλέον ότι αυτή θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ήταν η μείωση να πραγματοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% μέσω δέκα συνεχόμενων κινήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό να αυξάνεται τους επόμενους μήνες πριν επιστρέψει στον στόχο της το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Συναγερμός Ντράγκι για την Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, με τον δείκτη να είναι στο 2,4% τον Νοέμβριο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προχωρούν σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους. Νωρίτερα η Deutsche Bank υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει πραγματική πιθανότητα η ΕΚΤ να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τη Fed.
Όπως εκτίμησε η γερμανική τράπεζα, τα χθεσινά στοιχεία του ΔΤΚ της Ευρωζώνης μπορεί να προμηνύουν ότι ο πληθωρισμό είναι ήδη στον στόχο της ΕΚΤ του 2%. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξάνονται, αναφέρει η Deutsche Bank.
Οι traders
Υπενθυμίζεται ότι προβάδισμα στο σενάριο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο 2024 και μάλιστα τον Απρίλιο δίνουν και οι traders οι οποίοι τιμολογούν πλήρως αυτό το ενδεχόμενο, όταν έναν μήνα πριν το έβλεπαν για τον επόμενο Ιούνιο.
Οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25%, ενώ τιμολογούν με πιθανότητες 45% μια μείωση έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Μάρτιο.
Την εξέλιξη αυτή τροφοδότησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, τα οποία εξελίχθηκαν πιο αισιόδοξα από όσο αναμενόταν, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία.


Latest News

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της