Με τα πιο επίσημα χείλη γίνεται κάλεσμα σε ξένους επενδυτές για να πάρουν ρόλο πιστωτή καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πατήσει φρένο στις χορηγήσεις, ειδικά των στεγαστικών. Λίγο πριν αποχαιρετήσουν οι επενδυτές το 2023 και φύγουν για διακοπές Χριστουγέννων, η Ελλάδα μαζί με τις ευχές στέλνει και ένα απολογιστικό δελτίο με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και ένα κάλεσμα-πρόσκληση.
Μετά το νομοσχέδιο, λοιπόν, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση και με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια (υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν κριτήρια για άδεια) ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε ενημερωτικό δελτίο το οποίο απέστειλε προς τους ξένους θεσμικούς, εξηγεί γιατί να έρθουν στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι «τράπεζες χορηγούν λίγα στεγαστικά δάνεια» και επίσης θυμίζει τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.
Πατέλης: «H πρώτη επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας σε ελληνική εδώ και 17 χρόνια»
Φαίνεται επίσης ότι οι ξένοι δεν έχουν στο μυαλό τους μόνο την οικονομία, αλλά και το πολιτικό σκηνικό. «Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μας κάνουν είναι: πόσο πειθαρχημένη μπορεί να είναι η κυβέρνηση τώρα που η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και αδύναμη». Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη η απάντηση που δίνεται είναι μία: «βαδίζουμε ολοταχώς με τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και παραθέτει μία σειρά από νομοθετήματα».
Πίσω από τη σκέψη για δάνεια από μη τράπεζες
Η σκέψη να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων και από άλλα ιδρύματα -πλην των συστημικών τραπεζών- δεν είναι απόφαση της στιγμής, καθώς το ρεπορτάζ του ΟΤ τοποθετεί τα θεμέλια του εν λόγω σχεδίου πολύ πριν το καλοκαίρι. Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει το ρυθμό χορηγήσεων, ενώ τα επιτόκια, επίσης, αυξάνονται, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των χορηγήσεων. Δηλαδή να προσφέρονται περισσότερες επιλογές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση κατανάλωσης και επενδύσεων.
Πίσω από το σκεπτικό είναι διευκολυνθεί η αναχρηματοδότηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σήμερα αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα.
Οι πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα μπορεί να αφορούν την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη. Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση προβλέπει ότι «η παροχή πίστωσης αφορά είτε την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα είτε την παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης». Παράλληλα, απλοποιείται το πλαίσιο αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει και εποπτικό ρόλο. Να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού στις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πώς θα υλοποιηθούν
Σχετικά με τα δάνεια απο μη χρηματοποστωτικούς οργανισμούς, οι πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα μπορεί να αφορούν την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη. Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση προβλέπει ότι η παροχή πίστωσης αφορά είτε την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα είτε την παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης.
Όπως αναφέρει ο κ. Πατέλης στο σημείωμά του προς τους ξένους επενδυτές, οι αργές δικαστικές αποφάσεις αποτελούν μόνιμη ανησυχία για τις επιχειρήσεις. Τονίζεται όμως οτι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει να μειωθεί ο αριθμός των αναβολών αναβολές στις ποινικές δίκες σε μόλις μία. Επίσης, να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των ολιγομελών δικαστικών συνθέσεων και να μειωθεί η ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους με τις ενέργειές τους επιδιώκουν σκόπιμα να καθυστερήσουν τη δικαιοσύνη, να ενισχυθεί η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου και η προδικαστική διαιτησία. Οι κατά συρροή μηνυτές θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα.
Τα 2+1 ατού της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Πατέλης στο newsletter καταρχάς αναφέρεται στον τελικό προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2024 o ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.
Δεύτερον, αναφέρει ότι τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικές οικονομικές συναλλαγές: Η Unicredit απέκτησε μερίδιο 9% στην Alpha bank, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που το κάνει από πριν από την κρίση. Επιπλέον, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ για μετοχές αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ της NBG, καθιστώντας την πιο επιτυχημένη συγκριτικά συναλλαγή στην ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια.
Δύο συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον πλήρως σε ιδιωτικά χέρια, με το ΤΧΣ να απομένει να αποεπενδύσει από την Πειραιώς και την NBG bank.
Όμως, το επίκεντρο του σημερινού ενημερωτικού δελτίου είναι: οι μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις.
«Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μας κάνουν είναι: πόσο πειθαρχημένη μπορεί να είναι η κυβέρνηση τώρα που η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και αδύναμη». Η απάντηση: βαδίζουμε ολοταχώς με τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας:
A. Το νομοσχέδιο για την αποπολιτικοποίηση των διορισμών στα ανώτερα στελέχη του δημόσιου τομέα, εξασφαλίζοντας προσόντα, εξετάσεις και διαφάνεια, έλαβε την έγκριση της Βουλής και τώρα περνάει στο στάδιο της εφαρμογής. Η μεταρρύθμιση αυτή ξεκινά με την αυστηρή, ανεξάρτητη επαναξιολόγηση των επικεφαλής των νοσοκομείων.
B. Εκτός από τον προϋπολογισμό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δύο ακόμη νομοσχέδια στη Βουλή:
Το πρώτο αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό δημιουργεί αυστηρότερα πρότυπα υποβολής εκθέσεων, ενισχύει τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης και, το σημαντικότερο, απελευθερώνει την παροχή πιστώσεων στον τομέα των νοικοκυριών και των πρόσφατα αναδιαρθρωμένων εταιρειών. Καλούμε τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες δανεισμού που υπάρχουν σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα. Σήμερα απλά εκδίδονται πολύ λίγα στεγαστικά δάνεια.
Η δεύτερη συνεχίζει τον αγώνα μας κατά της φοροδιαφυγής. Απαγορεύεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές ακινήτων (μετρητά χρησιμοποιούνται σήμερα σε 1 στις 4 συναλλαγές), το πρόστιμο για τη χρήση μετρητών σε αγορές άνω των 500 ευρώ γίνεται το διπλάσιο της αξίας της αγοράς, ενώ θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μεθόδων άμεσης πληρωμής (όπως το IRIS – η ελληνική εκδοχή του «Venmo»ως επιλογή πληρωμής, όλες οι εταιρικές δαπάνες θα απαιτείται να αναρτώνται στη βάση δεδομένων MyData των φορολογικών αρχών- τα κρατικά επιδόματα θα πρέπει να καταβάλλονται με τη χρήση χρεωστικών καρτών- τα τερματικά POS θα πρέπει να συνδέονται με ταμειακές μηχανές- και, το σημαντικότερο, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν πλέον να δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο μισθό.
Γ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Οι αργές δικαστικές αποφάσεις αποτελούν μόνιμη ανησυχία για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο ζήτημα, αλλά το νομοσχέδιο υπόσχεται να: να περιοριστούν οι αναβολές στις ποινικές δίκες σε μία- να ενισχυθεί η αρμοδιότητα των ολιγομελών δικαστικών συνθέσεων και να μειωθεί η ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων- να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους με τις ενέργειές τους επιδιώκουν σκόπιμα να καθυστερήσουν τη δικαιοσύνη- τα περισσότερα πλημμελήματα να εκδικάζονται από μονομελή πλημμελειοδικεία- να ενισχυθεί η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων- να ασκεί δικαιοδοσία το τριμελές αντί του πενταμελούς εφετείο- να ενισχυθεί η προδικαστική διαιτησία- οι κατ’ εξακολούθηση μηνυτές να αντιμετωπίζουν πρόστιμα- και οι υποχρεωτικές ποινές φυλάκισης να γίνονται συχνότερες.
Latest News
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς