Θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Νvidia, καθώς παρατηρητές του κλάδου επεσήμαναν ότι ένα σημαντικό ποσό των εσόδων του κολοσσού της βιομηχανίας ημιαγωγών προήλθε από μια μικρή χώρα.

Περίπου το 15% ή 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων της Nvidia για το τρίμηνο του τρέχοντος έτους προήλθε από τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Τα έσοδα από τη Σιγκαπούρη το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 404,1% σε σχέση με τα 562 εκατομμύρια δολάρια που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αυτή η επίδοση ξεπέρασε τη συνολική αύξηση εσόδων της Nvidia κατά 205,5% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Η Nvidia αποκάλυψε το νεότερο chip για εκπαίδευση μοντέλων AI

Η Σιγκαπούρη κατείχε το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο όσον αφορά στα έσοδα της Nvidia στο τρίτο τρίμηνο, πίσω από τις ΗΠΑ (είχε μερίδιο 34,77%), την Ταϊβάν (23,91%) και την Κίνα μαζί με το Χονγκ Κονγκ (22,24%).

«Θα πίστευα ότι οφείλεται στα κέντρα δεδομένων (data centers), καθώς η Σιγκαπούρη έχει πολλά κέντρα δεδομένων και παρόχους υπηρεσιών cloud», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Maybank Securities, Jarick Seet.

«Τα μικροτσίπ θα μπορούσαν επίσης να σταλούν στη Σιγκαπούρη για τελική συναρμολόγηση με άλλα προϊόντα και στη συνέχεια να σταλούν σε άλλες χώρες», είπε ο Seet. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές και ηλεκτρικά οχήματα, πρόσθεσε.

«Τι κάνει μια μικρή πόλη-κράτος με όλους αυτούς τους ημιαγωγούς; Δημιουργία κέντρων δεδομένων, φυσικά!», δήλωσε ο Sang Shin, πρώην στέλεχος της Temasek και της GIC, σε μια ανάρτηση στο LinkedIn. Προηγουμένως διετέλεσε διευθυντής ψηφιακής καινοτομίας στην Temasek και επικεφαλής ψηφιακής στρατηγικής και αρχιτεκτονικής στην GIC.

«Επειδή η χώρα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ασφάλεια, υπάρχουν πολλά ταλέντα, η ψηφιακή υποδομή είναι σταθερή και οι κυβερνητικές πολιτικές ευνοούν τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων», πρόσθεσε ο Shin.

O κομβικός ρόλος των data centers

Η ίδια κατάθεση της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) αποκάλυψε ότι το 80% των πωλήσεων της Nvidia για το τρίτο τρίμηνο προήλθε από το τμήμα των data center, ενώ τα παιχνίδια, η επαγγελματική οπτικοποίηση, η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλοι κλάδοι καταλαμβάνουν τα υπόλοιπα μερίδια.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud απέφεραν περίπου το ήμισυ των εσόδων των data center, ενώ οι καταναλωτικές εταιρείες Διαδικτύου και οι επιχειρήσεις αποτελούσαν περίπου το άλλο μισό», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ίδιας της Nvidia.

«Σε ό,τι αφορά τη Σιγκαπούρη, μια συγκεκριμένη εταιρεία Διαδικτύου αγόρασε λύσεις κέντρων δεδομένων το τρίτο τρίμηνο για να τις παρουσιάσει στα κέντρα δεδομένων της Σιγκαπούρης. Τέλος, η Σιγκαπούρη είναι επίσης μια αναπτυσσόμενη περιοχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ασφαλείας για κέντρα δεδομένων στην περιοχή», έγραψαν οι αναλυτές της Citi σε έκθεση της 27ης Νοεμβρίου.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Σιγκαπούρη ήρε ένα μορατόριουμ που είχε εκδοθεί το 2019, το οποίο σταμάτησε προσωρινά την απελευθέρωση γης για χρήση των κέντρων δεδομένων και προσπάθησε να μετριάσει την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων. Στη συνέχεια, η Σιγκαπούρη παραχώρησε δικαιώματα τον Ιούλιο στην Equinix , τη Microsoft, σε κινεζικό πάροχο λύσεων κέντρων δεδομένων και σε μια εταιρεία των AirTrunk και ByteDance για την ανάπτυξη νέων έργων κέντρων δεδομένων στη Σιγκαπούρη.

Υπήρχαν περισσότερα από 70 λειτουργικά κέντρα δεδομένων στη Σιγκαπούρη, από τον Ιανουάριο του 2022. Η πόλη-κράτος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής χωρητικότητας των κέντρων δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε τρίτη παγκοσμίως και πρώτη στην ευρύτερη περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού όσον αφορά την κατάταξη της αγοράς των κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με έκθεση των Cushman και Wakefield. Η Βόρεια Βιρτζίνια και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση, ενώ το Χονγκ Κονγκ έρχεται στην τέταρτη θέση.

«Η ζήτηση για κέντρα δεδομένων στη Σιγκαπούρη θα παραμείνει υψηλή με την ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του Διαδικτύου των πραγμάτων (ΙΟΤ), της τεχνητής νοημοσύνης, των συναλλαγών crypto, των δραστηριοτήτων blockchain, των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. Η στροφή στην υβριδική εργασία και η ψηφιοποίηση επιχειρήσεων έχει συμβάλει επίσης στη ζήτηση για νέα κέντρα δεδομένων», ανέφερε η Διεθνής Διοίκηση Εμπορίου (ΙΤΑ) σε έκθεσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη