Ηγετική προσωπικότητα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας ζήτησε πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το χάσμα του Brexit βλάπτει τις προσπάθειες επίλυσης διεθνών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής μετανάστευσης.
Ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην ηγέτης του SPD και υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διοργανώνονται τακτικές συναντήσεις, γνωστές στην ορολογία της ΕΕ ως «δομημένος διάλογος», ώστε να «δεσμευτεί» το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην ΕΕ – και τη Γερμανία – και πάλι.
Βρετανία: Πώς το Brexit «μπλοκάρει» την είσοδο Ευρωπαίων – Τους γυρίζουν πίσω στα σύνορα
Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται τακτικές επαφές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και πολιτών όπου να συζητιούνται θέματα πολιτικής κοινού ενδιαφέροντος, αν και εκτός του πλαισίου της ΕΕ. «Η απόσταση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια. Κάθε μέρα, είναι λίγο περισσότερο», είπε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στον Observer.
Όντας μια σημαίνουσα προσωπικότητα της γερμανικής πολιτικής και της ΕΕ, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012 έως το 2017, ο Σουλτς δήλωσε ότι το κύριο συμπέρασμα που είχε βγάλει από μια διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν ότι είναι πλέον «πολύ σημαντικό» για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ «να βρουν έναν τρόπο να έρθουν πιο κοντά, όχι μόνο σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, αλλά σε πολιτιστικό και νεανικό επίπεδο».
Η προοπτική μιας κυβέρνησης των Εργατικών, είπε, ήταν αυτή που πρόσφερε την ευκαιρία για μια πιο «βιώσιμη» σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.
Κατανόηση και στενή συνεργασία για τη μετανάστευση
Σχετικά με τη μετανάστευση, είπε ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εργαστούν για να δημιουργήσουν με κάποιο τρόπο μια «δίκαιη κατανομή» αυτών των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά αυτό απαιτεί κατανόηση και στενή συνεργασία.
Η αποτυχία αντιμετώπισης ζητημάτων μετανάστευσης, πρόσθεσε, υπήρξε ένας παράγοντας που τροφοδότησε την επιτυχία του γερμανικού δεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, το οποίο τώρα καταγράφει υποστήριξη άνω του 20% στις δημοσκοπήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μια μέρα να γίνει εκ νέου δεκτό στην ΕΕ, καθώς οι σκέψεις στις Βρυξέλλες στρέφονται όλο και περισσότερο στο τέλος της κυβέρνησης των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείσα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί ξανά στην ΕΕ, απάντησε: «Πρέπει να πω ό,τι λέω συνέχεια στα παιδιά μου: «Πρέπει να το διορθώσετε. Εμείς [οι Ευρωπαίοι ηγέτες] τα κάναμε θάλασσα. Πρέπει να το διορθώσουμε.» Οπότε νομίζω ότι και εδώ η κατεύθυνση του ταξιδιού –η προσωπική μου γνώμη– είναι ξεκάθαρη».
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, μέσω του εκπροσώπου του, απέρριψε αμέσως τα σχόλια της φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι το Brexit έδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές νέες ελευθερίες από τις οποίες επωφελείται τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και ορισμένοι κορυφαίοι παράγοντες των Τόρις θέλουν να αποκαταστήσουν καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ σε ένα ασταθές διεθνές και οικονομικό περιβάλλον. Ορισμένοι ανώτεροι πολιτικοί και διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ αναγνωρίζουν τώρα ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώκει την επιστροφή στον Λευκό Οίκο, τα καλύτερα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης μπορεί να βρίσκονται στην ανοικοδόμηση των σχέσεων αντί στην απομάκρυνση των δύο πλευρών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ως πρωθυπουργός κάλεσε το δημοψήφισμα του 2016 που έβγαλε το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, επέστρεψε στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά το Brexit και συνάντησε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.
Ο Σουλτς πάντως επισήμανε ότι η γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο του είπε ότι ανησυχεί για μια απότομη μείωση των δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια μεταξύ πόλεων των δύο χωρών που συνδέονταν μέσω συμφωνιών αδελφοποίησης. «Έχουμε τώρα 450 συνεργασίες αδελφοποιημένων πόλεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας». Όμως, πρόσθεσε, «υπάρχει μείωση περίπου 75% στις δραστηριότητες αυτές».
Ο γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα από την πλευρά των Τόρις, «που πιστεύουν ότι μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου». Η δική του πάντως άποψη του είναι ριζικά διαφορετική: «Μόνος σου είσαι αδύναμος. Μαζί είμαστε δυνατοί»
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...