Σε διπλή φάκα θα οδηγηθούν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που ενώ γνωρίζουν οι ίδιοι ότι τα πραγματικά κέρδη που πρέπει να δηλώνουν στην εφορία είναι πάνω από το ύψος του κατώτατου μισθού εκείνοι θα συνεχίζουν να μην κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις και ας φορολογηθούν στη συνέχεια με τεκμαρτό τρόπο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ. όσοι επαγγελματίες δεν εξασφαλίσουν έως το τέλος του έτους από τα έσοδα και τα έξοδα που θα εμφανίσουν στα φορολογικά βιβλία τους κέρδη τουλάχιστον στο ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος θα είναι και οι πρώτοι που θα βρεθούν στη λίστα των φοροελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Κινητοποιήσεις και από ΤΕΕ – ΟΕΕ

Έλεγχος

Ο έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί δεν θα αφορά μόνο τα έσοδα και τα έξοδα αλλά και την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και το ύψος των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες (εντός ή εκτός Ελλάδος) και αν αυτή η περιουσία δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα παρελθόντων ετών. Εκτός όμως από την φάκα του ελέγχου το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα τους εντάξει σε λίστα μέσω της οποίας θα παρακολουθεί από δω και πέρα την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων και μέσω ειδικών αλγόριθμων θα εντοπίζει πιθανές εστίες φοροδιαφυγής και θα επανέρχεται σε ανύποπτο χρόνο με νέους διεξοδικούς ελέγχους σε βάθος 5ετίας ή και 10ετίας ανάλογα τα ευρήματα που θα έρθουν εις γνώση τους.

Στον κατά προτεραιότητα έλεγχο όσων επαγγελματιών δηλώσουν το επόμενο έτος χαμηλά εισόδημα και πάντως κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό που καθορίζουν οι διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων καθώς, όπως λένε αρμοδίως, όποιοι συνεχίσουν να δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και παραπάνω φόρους θα πληρώνουν και θα ελέγχονται πρώτοι από όλους.

Έλεγχοι με κάμερα

Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται και μία σημαντική αλλαγή που αφορά την ίδια την διεξαγωγή του ελέγχου. Για πρώτη φορά οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος, ότι η επαφή που θα έχει με τους εφοριακούς ελεγκτές θα καταγραφεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου «οι ελεγκτικές ενέργειες των οργάνων της Φορολογικής Διοίκησης εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, περιλαμβανομένων και των επιτόπιων ελέγχων, καθώς και οι συναλλαγές τους με φορολογούμενους εντός αυτών ή μέσω συστήματος τηλεπικοινωνίας, καταγράφονται με τη χρήση συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου και εικόνας, για τη διασφάλιση της διαφάνειας της ελεγκτικής διαδικασίας, της αξιοπιστίας του αποδεικτικού υλικού και την αποφυγή της διαφθοράς. Υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων ορίζεται η Α.Α.Δ.Ε., η οποία φυλάσσει το καταγραφέν οπτικοακουστικό υλικό για χρονική διάρκεια αντίστοιχη με αυτή του άρθρου 13. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Φορολογική Διοίκηση και από τους φορολογούμενους, οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε αυτό με αίτησή τους».

Η απόφαση

Με απόφαση του Διοικητή, μετά από γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ορίζονται: α) οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου και εικόνας των ελέγχων και των συναλλαγών μεταξύ των ελεγκτικών οργάνων και των φορολογουμένων, β) ο τρόπος εξασφάλισης των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων, και γ) κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 4. δ) οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών και χημικών υπηρεσιών της, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες εφαρμόζεται η παρ. 4, ε) οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι προσδιορίζονται με βάση τις ειδικότερες αρμοδιότητές τους ή τη θέση τους στον Οργανισμό της Α.Α.Δ.Ε., που παρίστανται κατά την καταγραφή ή έχουν πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό, στ) η διαδικασία και οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες αποκτούν την πρόσβαση, ζ) τα εν γένει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, και η) η διαδικασία καταστροφής του υλικού.».

Ο κ. Χ. Θεοχάρης

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή με μέτρα που είναι πολυεπίπεδα, μελετημένα και αποφασιστικά, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Πρώτα από όλα, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με διορία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Θέλουμε να πετύχουμε τη δυνατότητα των πληρωμών που γίνονται όλο και περισσότερο με ηλεκτρονικά μέσα, να αντικρίζονται με αποδείξεις οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ. Δεύτερον, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που επεκτείνουμε τα κίνητρα, ώστε κάποιος να τα επιλέξει, ενώ παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε την ειδική άδεια από την Κομισιόν, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά. Τρίτον, έχουμε το κλείδωμα του myData, γιατί εδώ παρόλο που θεσμοθετούνται τα πρόστιμα, ξεκινάμε με έναν ήπιο τρόπο να ενταχθεί χωρίς πρόστιμα με το κλείδωμα των δηλώσεων του ΦΠΑ, ώστε έσοδα και έξοδα να συντονίζονται, να συνάδουν με το τι βλέπουμε στο myData. Τέταρτον, έχουμε τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πέμπτον, με τις διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Έκτον, με τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για τη μεταβίβαση των ακινήτων. Έβδομον, αυξάνουμε τα πρόστιμα για τις συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ. Οι συναλλαγές με μετρητά το 2022 από τις 338.511 μεταβιβάσεις οι 42.613, πάνω από το 10% εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά και οι 41.741 εξοφλήθηκαν εν μέρει με τα μετρητά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax