Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η Exxon και η Aramco, η μία ιδιωτική και άλλη κρατική, φιγουράρουν ανάμεσα στους 50 παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28, που δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δικές τους δραστηριότητες.

Πρόκειται ωστόσο για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία δεδομένου ότι καμία από τις εταιρείες δεν συμφωνεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεσμεύονται πάντως να περιορίσουν τις εκλύσεις μεθανίου, ενός από τα πιο επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου, σχεδόν στο μηδέν έως το 2030 και να σταματήσουν τη συνήθη καύση φυσικού αερίου που σχετίζεται με την εξόρυξη πετρελαίου.

COP28: Συμφωνία για τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας σε ΑΠΕ έως το 2030

Στην πρωτοβουλία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της COP28 σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Co., ο οποίος επένδυσε πολιτικό κεφάλαιο φέρνοντας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον αγώνα για το κλίμα.

Τα 50 μέλη του Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Περιλαμβάνουν 29 εθνικές εταιρείες πετρελαίου, και αποτελούν μια μικρή έστω πρόοδο σε έναν τομέα όπου δεν αναλήφθηκε έγκαιρα δράση, καθώς το θέμα με το μεθάνιο δεν αντιμετωπίστηκε νωρίτερα τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους επενδυτές.

Στόχοι χωρίς… δέσμευση

Οι στόχοι που τίθενται ωστόσο δεν είναι δεσμευτικοί, αλλά όλοι όσοι τους προσυπογράφουν θα πρέπει να υποβάλουν ένα σχέδιο για το πώς θα τους επιτύχουν έως το 2025.

Μεταξύ των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, η Shell, η BP, η TotalEnergies και η Occidental Petroleum ακολούθησαν την Exxon στην υπογραφή της συμφωνίας. Οι πιο αξιοσημείωτες απουσίες ήταν η Chevron και η ConocoPhillips.

Ο κατάλογος των εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών περιλαμβάνει την Petrobras της Βραζιλίας, τη NNPC της Νιγηρίας και την KazMunaiGaz του Καζακστάν. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία.

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την κατασκευή του ενεργειακού συστήματος που χρειαζόμαστε, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε το ενεργειακό σύστημα που έχουμε σήμερα», είπε ο Αλ Τζάμπερ στους εκπροσώπους της COP28 το Σάββατο. «Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να λάβουμε πραγματικά μέτρα για την απαλλαγή από τους ορυκτούς άνθρακες» και «η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να ευθυγραμμιστεί γύρω από τον στόχο της διατήρησης του 1,5 βαθμού».

Τριάντα μία από τις εταιρείες που εντάχθηκαν στη συμφωνία έχουν δεσμευτεί για καθαρό μηδενικό μεθάνιο έως το 2030 για πρώτη φορά, δήλωσε ο Αλ Τζάμπερ.

Διαφάνεια και λογοδοσία για το μεθάνιο

Η συμφωνία αυτή θα υποστηριχθεί από μια πρωτοβουλία διαφάνειας και λογοδοσίας για το μεθάνιο ύψους τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχεθείσες μειώσεις εκπομπών. Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε επίσης το Σάββατο, αντιπροσωπεύει μια συνεργασία στην οποία συμμετέχουν η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου και το RMI, με την υποστήριξη της Bloomberg Philanthropies.

Το Bloomberg Philanthropies είναι ο φιλανθρωπικός οργανισμός του Michael Bloomberg, του ιδρυτή και πλειοψηφικού ιδιοκτήτη της μητρικής Bloomberg News, Bloomberg LP.

Η διευρυμένη παρακολούθηση μεθανίου και τα δεδομένα από το πρόγραμμα – συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης από τον δορυφόρο MethaneSAT που πρόκειται να εκτοξευτεί το επόμενο έτος – προορίζεται να εξοπλίσει τις κυβερνήσεις, τους αγοραστές φυσικού αερίου και το κοινό με πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν υπεύθυνες τις εταιρείες που έχουν εγγραφεί στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»