Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε το Σάββατο σχέδιο με τους τελικούς κανόνες που στόχο θα έχουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την έκλυση μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου για τον περιορισμό των εκπομπών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Το πλαίσιο κανόνων, που καταρτιζόταν επί δύο χρόνια, ανακοινώθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη που παρευρίσκονται στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να αναφέρουν λεπτομερώς πώς θα επιτύχουν τη δέσμευση 150 χωρών που υπήρξε πριν από δύο χρόνια για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% από το 2020 έως το 2030.
COP28: Η Exxon, η Αramco και οι άλλες πετρελαϊκές στη… μάχη κατά του μεθανίου
Το μεθάνιο τείνει να διαρρέει στην ατμόσφαιρα χωρίς να ανιχνεύεται από γεωτρήσεις, αγωγούς αερίου και άλλον εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα και διασπάται στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα, επομένως ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτά τα νέα πρότυπα θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για επιθετική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του αέρα για τις κοινότητες σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ Μάικλ Ρίγκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, παρουσίασε τους κανονισμούς για το μεθάνιο μεταξύ πολλών πρωτοβουλιών των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιο ηγέτη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Σήμερα, αποδεικνύουμε με δράση πώς ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση», είπε η Χάρις στο συνέδριο.
Oι νέοι περιορισμοί στις εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων
Οι νέες πολιτικές της EPA θα απαγορεύουν τη συνήθη ανάφλεξη φυσικού αερίου που παράγεται από νέες γεωτρήσεις πετρελαίου, θα απαιτούν από τις εταιρείες πετρελαίου να παρακολουθούν για τυχόν διαρροές από τις γεωτρήσεις και τους σταθμούς συμπίεσης, ενώ θα θεσπίσει ένα πρόγραμμα για τη χρήση τηλεπισκόπησης για την ανίχνευση μεγάλων εκλύσεων μεθανίου από τις λεγόμενες «σούπερ εκπομπές», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Οι κανόνες θα αποτρέψουν την εκπομπή 58 εκατομμυρίων τόνων μεθανίου από το να φτάσουν στην ατμόσφαιρα μεταξύ 2024 και 2038 – σχεδόν το ισοδύναμο όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας το 2021, πρόσθεσε η EPA.
Η Κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Michelle Lujan Grisham, η πολιτεία της οποίας έχει ήδη θεσπίσει κανονισμούς για το μεθάνιο που χρησίμευαν ως πρότυπο για την EPA, είπε ότι οι νέοι κανόνες για το μεθάνιο επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να δίνουν το παράδειγμα και να ενθαρρύνουν άλλες χώρες να λάβουν παρόμοια μέτρα.
«Τώρα έχουμε αξιοπιστία για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι λογοδοτούν οι ρυπαίνοντες», είπε στη συνέντευξη Τύπου.
«Τα ισχυρά πρότυπα μεθανίου είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της ρύπανσης του κλίματος και την καλύτερη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κοινοτήτων που ζουν κοντά στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων», δήλωσε σε δήλωση η αντιπρόεδρος της Earthjustice για το κλίμα και την ενέργεια, Jill Tauber.
Το εν λόγω σχέδιο κανόνων θα αποφέρει οφέλη για το κλίμα και την υγεία έως και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2038, ανέφερε η EPA. Θα αυξήσει επίσης την ανάκτηση έως και 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου.
Το American Petroleum Institute, ένας εμπορικός οργανισμός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι επανεξετάζει το σχέδιο αυτό.
«Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό, αυτό το σχέδιο κανόνων πρέπει να εξισορροπεί τις μειώσεις των εκπομπών με την ανάγκη να συνεχιστεί η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας», δήλωσε ο Dustin Meyer, ανώτερος αντιπρόεδρος της API για θέματα πολιτικής, οικονομίας και ρυθμιστικών υποθέσεων.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας