Ο περσινός Νοέμβριος είχε σημαδευτεί από το λανσάρισμα του ChatGPT και ο φετινός από την απόλυση και την επαναπρόσληψη του CEO της, Σαμ Άλτμαν. Το χάος που επικράτησε στην OpenAI άνοιξε τις πόρτες σε μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις με διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις ως προς το ChatGPT για να παρουσιάσουν το ταλέντο και τις τεχνολογίες τους.

Και κάπως έτσι, παρά τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις όλων, τα πήγαινε-έλα του Σαμ Άλτμαν έλαβαν τέλος, η Microsoft εξασφάλισε μια θέση (χωρίς δικαίωμα ψήφου) στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI και η βιομηχανία στο σύνολό της έγινε πιο ισχυρή.

Σαμ Άλτμαν: Παίζοντας με την (τεχνητή) νοημοσύνη (μας)

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η τεχνολογική βιομηχανία μπορεί ακόμη να υποστεί συλλογικό σοκ, αλλά η απροσδόκητη αποχώρηση του Άλτμαν έκανε ακριβώς αυτό. Ενώ όλοι προσπαθούσαν να μάθουν και να κατανοήσουν κάθε τελευταία εξέλιξη και ο Άλτμαν επέστρεψε στην OpenAI ύστερα από πενθήμερη αποχώρηση (!), οι ανταγωνιστές της OpenAI εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την αναμπουμπούλα και την εσωτερική αναδιάρθρωση.

Η ώθηση στον κλάδο

Η αποχώρηση του Σαμ Άλτμαν εκείνη την Παρασκευή ήταν μια ξαφνική και σοκαριστική έκπληξη που γρήγορα προκάλεσε συγκρίσεις με την απομάκρυνση του Στιβ Τζομπς από την Apple τον Μάιο 1985. Όπως τότε η ζωή συνεχίστηκε, έτσι και τώρα η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης δεν επρόκειτο ποτέ να σταματήσει για έναν άνθρωπο.

Για το Fast Company, ανεξάρτητα από το βάθρο στο οποίο οι πελάτες και οι εταιρείες τοποθέτησαν την OpenAI τον τελευταίο χρόνο, η πραγματικότητα είναι ότι η καινοτομία και η τεχνολογία για την οποία είναι γνωστός ο κλάδος δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με μια εταιρεία, πόσο μάλλον με έναν άνθρωπο. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, γι’ αυτό και ήταν απόλυτα λογικό εταιρείες όλων των μεγεθών να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που δημιούργησαν οι πρόσφταες περιπέτειες του Άλτμαν και της  OpenAI.

Πρωτίστως, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στον υπόλοιπο τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI), για παράδειγμα ανοίγοντας πόρτες για μικρότερες startups με διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις από το ChatGPT για να παρουσιάσουν τις δική τους τεχνολογία. Και ίσως το πιο σημαντικό: επέτρεψε στους πελάτες τγς OpenAI να εξετάσουν σοβαρά αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις εναλλακτικές λύσεις.

Θέμα αξιοπιστίας

Στην περίπτωση της νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το χάος και κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση του δικού της γλωσσικού μοντέλου. Ενώ όλοι ασχολούνταν με το τι είχε συμβεί στον Άλτμαν και πώς θα ελεξισσόταν η απόλυσή του, η Anthropic, στην οποία επένδυσε η Google 2 δισ. δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε αθόρυβα αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις στο Claude 2.1 – μια αξιόλογη εναλλακτική λύση για πολλές περιπτώσεις επιχειρηματικής χρήσης του ChatGPT.

Το χάος μπορεί να ήταν επιζήμιο για την OpenAI, αλλά ήταν ευεργετικό για την Anthropic, η οποία ισχυρίζεται αξιόπιστα ότι περισσότεροι από 100 πελάτες της OpenAI επικοινώνησαν με την εταιρεία κατά τη διάρκεια του «δράματος Άλτμαν». Εξάλλου οι ιδρυτές της Anthropic -τα αδέλφια Dario και Daniela Amodei- ήταν στο παρελθόν στην OpenAI και έφυγαν το 2020 λόγω διαφωνιών σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η έξυπνη κίνηση της Anthropic αποδεικνύει ότι υπάρχουν άλλες -ενδεχομένως και καλύτερες- εναλλακτικές λύσεις και ότι οι πελάτες είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το πλοίο, όταν αρχίζει να βυθίζεται…

Κερδίζει και η OpenAI

Φυσικά, η OpenAI πιθανότατα θα καταλήξει και αυτή ισχυρότερη. Έχει απαλλαγεί από τους περιορισμούς ενός διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου νιώθουν μονομερώς άβολα με τις επενδύσεις της που αποσκοπούν στο κέρδος.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν επιβεβαίωσε σε μια ανάρτηση στο blog ότι η Microsoft θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο ως παρατηρητής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αν και πρόκειται για τον μεγαλύτερο επενδυτή της OpenAI, είναι η πρώτη φορά που έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το Fast Company, αυτό ήρθε λίγο μετά την εκτίμησηγ του The Information ότι ήταν απίθανο η Microsoft να καλύψει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI. Φάνηκε ωστόσο λογικό οι ανησυχίες για την ασφάλεια που οδήγησαν το παλιό διοικητικό συμβούλιο να απολύσει τον Άλτμαν, τώρα να μπουν σε δεύτερη μοίρα από το νέο ΔΣ μπροστά στις ανάγκες του κέρδους και της ανάπτυξης.

Ο θόρυβος μπορεί να έχει καταλαγιάσει, αλλά υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη τον περασμένο μήνα, καθώς και με το τι θα κάνουν στη συνέχεια η OpenAI και ο Άλτμαν. Οι εικασίες σχετικά με το Q*, ένα μυστηριώδες νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να χτύπησε τα καμπανάκια ασφαλείας σε έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων της OpenAI, προς το παρόν, παραμένουν απλώς εικασίες. Αυτό που απέδειξαν οι τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι η αλλαγή μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή. Σε ένα τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι επενδυτές θα είναι καλύτερο να διατηρούν τις επιλογές τους ανοιχτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit