
Με το ζόρι …συνέταιροι στην τσέπη των αγροτών και των κτηνοτρόφων επιδιώκουν να μπουν ιδιώτες. Εκμεταλλευόμενοι τον πολύπλοκο χαρακτήρα και τις διαδικασίες, που επιβάλλει η συμμετοχή τους στα οικολογικά σχήματα, ζητούν υπέρογκη αμοιβή για την υποβολή τους, που φτάνει μέχρι το 7% των επιδοτήσεων, που θα λάβουν οι παραγωγοί.
Ήδη, το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί με τις προβληματικές φετινές παραγωγές σε αρκετές καλλιέργειες, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις κουτσουρεμένες κατά 20% προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης, που έλαβαν τον Οκτώβριο. Όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια την επιβίωσή τους.
ΚΑΠ: Πώς θα κατανεμηθεί δικαιότερα το αγροτικό εισόδημα – Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση
Η παρέμβαση των οικολογικών σχημάτων, που ήρθε για να αντικαταστήσει το «πρασίνισμα» που ούτως η άλλως οι παραγωγοί λάμβαναν, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023 -2027.
Όμως η κατανόηση τους αποτέλεσε εξ αρχής έναν δυσνόητο γρίφο για τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουν σαφή εικόνα για το ποιες αλλαγές φέρνει η νέα ΚΑΠ, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η πληρωμή του τσεκ, που θα λάβουν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023.
«Γιατί τα χρήματα του τσεκ, να τα μοιραστώ με κάποιο ΚΥΔ ή μελετητή;», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας ότι ακόμα οι παραγωγοί «δεν ξέρουμε τι θα πληρωθούμε στην εξόφληση αλλά και τι θα γίνει με τα οικολογικά σχήματα, τα οποία είναι τόσο μπερδεμένα και δυσνόητα».

Συνέταιρο στις …επιδοτήσεις
Οι παραγωγοί ελπίζανε ότι με τα οικολογικά σχήματα ίσως κατάφερναν να καλύψουν ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματος, που είχαν από τις περικοπές έως 20% στη βασική ενίσχυση. «Ελπίζαμε ότι με την με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων ίσως καλυφθεί μέρος των ενισχύσεων που λαμβάναμε με το πρασίνισμα. Όμως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα οικολογικά σχήματα πάνε πίσω, που σημαίνει ότι θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή βάζουμε και κάποιον συνέταιρο, καθώς όταν ένα ΚΥΔ ή όταν ένας μελετητής πάει να φτιάξει τα οικολογικά σχήματα θέλει μερίδιο από 3 έως 7%»,εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Γκουρομπίνος.
«Με τα χρήματα που παίρνουμε εμείς οι παραγωγοί στο τσεκ, κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα σπείρουμε, τι θα ταΐσουμε, πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις», σημειώνει, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υποβολή των οικολογικών σχημάτων λειτουργεί εις βάρος τους: «Τώρα θα ετοιμάζαμε την επόμενη δήλωση του 2024, και εμείς δεν έχουμε ολοκληρώσει του 2023».
Καμπανάκι για την απώλεια εισοδήματος
Για τον κίνδυνο της απώλειας εισοδήματος και ενισχύσεων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ενημέρωσε πρόσφατα με επιστολή της και η ΕΘΕΑΣ, η οποία σε ότι αφορά τα οικολογικά σχήματα επισήμανε ότι «εκκρεμεί για μερικά ακόμη, η τελική διαδικασία αποτύπωσης της εφαρμογής τους, για να μπορεί να γίνει πλήρης αξιοποίηση τους από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών για λήψη ενισχύσεων».
Περιγράφοντας μάλιστα το κλίμα αβεβαιότητας, που υπάρχει, επιβεβαιώνει ότι «βρήκαν την ευκαιρία διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, να ζητούν αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης, για κάθε οικολογικό σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για την συμπλήρωση της Δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, κατά επιπλέον 35 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Να γίνουν άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις για τη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων για τα οικολογικά σχήματα και να επιταχυνθεί αμέσως μετά η πληρωμή τους».


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες