![Κατάργηση του πλαφόν στα bonus των τραπεζικών στελεχών εξετάζουν στην ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/trapezes-1.jpg)
Η Βρετανία κατάργησε το πλαφόν στα bonus των τραπεζικών στελεχών τον περασμένο Οκτώβριο και η απόφαση αυτή άνοιξε τη συζήτηση και στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης για τη χαλάρωση των σχετικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά αυτων των υψηλόβαθμων στελεχών που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Wall Street: Προβλέπονται μειώσεις στα bonus των στελεχών
Η Ελίζαμπεθ ΜακΚοουλ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μιλώντας στους Financial Times υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη εξουσία στους διαχειριστές κινδύνου για να διατηρούν υπό έλεγχο τα μπόνους των τραπεζιτών.
Η δήλωση της κ.Ε. ΜακΚοουλ, έρχεται λίγες μέρες μετα τα οσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να άρει τους κανόνες που περιορίζουν τα μπόνους στο διπλάσιο του μισθού και η πρόεδρος της Santander χαιρέτισε τη σχετική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η ΜακΚοουλ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ήταν «πολύ ευχαριστημένες» με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι κανόνες στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα 109 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες εποπτεύουν περισσότερο από το 80% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων των χωρών τους, γεγονός που την καθιστά το ισχυρότερο τραπεζικό εποπτικό όργανο στην Ευρώπη.
Το2014, η ΕΕ εισήγαγε κανόνες που περιόριζαν τα μπόνους στο διπλάσιο του βασικού μισθού, με στόχο να αποτρέψει τα ανώτατα στελέχη να αναλαμβάνουν υπερβολικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους που θα μπορούσαν τελικά να βλάψουν τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.
Απελευθερωμένο από τους κανόνες της ΕΕ λόγω του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε το ανώτατο όριο των μπόνους τον Οκτώβριο, με τις ρυθμιστικές αρχές να το περιγράφουν ως «περιορισμό της κινητικότητας της εργασίας» και της ευελιξίας των τραπεζών.
Ανταγωνισμός
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank , Κρίστιαν Ζεβιν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πλέον «άνισους όρους ανταγωνισμού» και κάλεσε την Ευρώπη να εγκαταλείψει επίσης τους περιορισμούς. Η Ανα Μποτίν της ισπανικής Santander δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει πολύ νόημα» και ότι θα ήταν «θετικό» αν η Ευρώπη αναλάμβανε παρόμοια δράση.
Ερωτηθείς για το πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει στους διαχειριστές κινδύνου περισσότερη εξουσία για την εποπτεία των αμοιβών, η Ε. ΜακΚοουλ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα χρειάζονταν νέους κανόνες, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενα εργαλεία όπως «η συγκριτική αξιολόγηση, η ανταλλαγή ορθών πρακτικών και ο συνεχής διάλογος στον κλάδο, με την κατάλληλη εποπτική κλιμάκωση όταν εντοπίζονται βασικές αδυναμίες».
Δεν ανέφερε τι θα περιλαμβάνει η όποια κλιμάκωση, πέραν του ότι η ρυθμιστική αρχή θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εποπτικά εργαλεία». Η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ περιλαμβάνει τον καθορισμό κεφαλαιακών απαιτήσεων και τη χορήγηση αδειών.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις σε άλλες δικαιοδοσίες, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την κατάργηση του ανώτατου ορίου μπόνους και τον πιθανό αντίκτυπό του στην ανταγωνιστικότητα των θυγατρικών και υποκαταστημάτων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.