
Η τιμολόγηση του άνθρακα θα κάνει τους ρυπαίνοντες να το σκεφτούν δύο φορές και θα επιταχύνει την εγκατάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον καυσίμων.
Αυτό είπε με απλά λόγια η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σήμερα Κυριακή, στη διάσκεψη για το κλίμα COP28, υπερασπιζόμενη το μέτρο.
Η τιμολόγηση του άνθρακα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με ένα κόστος για τις εκπομπές τους που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Θεωρείται από πολλούς ως ο πιο οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η Γκεοργκίεβα είναι από τους συνεπείς υποστηρικτές του.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για τη μέση τιμή στα 85 δολάρια/τόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από την προηγούμενη πρόβλεψη των 75 δολαρίων. Υπογραμμίζοντας το μέγεθος της πρόκλησης, η Γκεοργκίεβα είπε ότι η τρέχουσα μέση τιμή είναι περίπου 20 δολάρια ανά τόνο.
«Για όσους έχουν υιοθετήσει μια τιμή άνθρακα, πώς θα κάνουμε τους μεγάλους ρυπαίνοντες να αποδεχτούν ότι πρέπει να επιταχύνουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα;» είπε η επικεφαλής του ταμείου, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του συνεδρίου.
«Λοιπόν, δύο πράγματα [σημαντικά]: Ένα, χωρίς τιμή [για τις εκπομπές] άνθρακα δεν θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο. Δεύτερο, η Μητέρα Φύση μας βοηθάει επειδή χώρες πλούσιες και φτωχές ήδη βιώνουν την καταστροφική δύναμη της κλιματικής αλλαγής».
Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο, όπου τοποθετήθηκε σχετικά η Γκεοργκίεβα, είναι μια κομβική ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, σε μια εποχή που ο πλανήτης οδεύει προς την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ιστορικά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν με τον αντίκτυπό τους ολόκληρο τον κόσμο.
Για την επικεφαλής του ΔΝΤ, η COP28 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές που δίνουν κίνητρα στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Τόνισε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφτασαν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Στον δρόμο της ΕΕ
«Τώρα πρέπει να τα αποσύρουμε [τα κίνητρα] σταδιακά και να τα αντικαταστήσουμε με την τιμολόγηση. Θέλω να πω σε όλους, όσοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν, ότι η τιμολόγηση του άνθρακα έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί», είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι τα υπάρχοντα συστήματα —όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ— έχουν οδηγήσει σε ταχεία μείωση των εκπομπών.
«Δεύτερο, παράγει έσοδα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέπραξε 175 δισεκατομμύρια ευρώ (191 δισεκατομμύρια δολάρια) από την τιμολόγηση του άνθρακα», είπε.
«Τρίτο, μπορεί να είναι δίκαιο. Είναι δίκαιο πρώτα, γιατί όσο περισσότερο ρυπαίνεις τόσο περισσότερο πληρώνεις και όσο λιγότερο ρυπαίνεις τόσο λιγότερα πληρώνεις. Αλλά, επίσης, πολλές χώρες [μπορούν] να πάρουν μερικά από αυτά τα χρήματα και να τα επιστρέψουν, ειδικά στους ευάλωτους ανθρώπους».
Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τον ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην COP28 και πώς να πεισθεί η Big Oil να δεχθεί την τιμολόγηση του άνθρακα, η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Ένα από τα καλά νέα που προέρχονται από την έρευνα είναι ότι θα δούμε την κορύφωση [της κατανάλωσης] του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε αυτή τη δεκαετία. Στη συνέχεια, η κατανάλωση θα μειωθεί σταδιακά».
Ένα «σπουδαίο νέο»
«Ένα από τα σπουδαία νέα της COP28 είναι η δέσμευση για τριπλασιασμό των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Εκεί που ήρθε η δύναμη της COP είναι η κινητοποίηση της φωνής του κόσμου και αυτό ήδη συμβαίνει. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία βιομηχανία που είναι πρόθυμη να είναι εχθρός των ανθρώπων», συνέχισε.
«Νομίζω ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν ήδη δυσκολίες. Βλέπουμε πολλές από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να διαφοροποιούνται αρκετά γρήγορα και [βλέπουμε] επίσης μια επένδυση που προέρχεται από χρήματα που παράγονται από το πετρέλαιο σε ανανεώσιμες πηγές να αυξάνονται».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων