Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Global Economic Model – Oxford Economics, με βάση εκτιμήσεις από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία του πίνακα ενδέχεται να διαφέρουν (ελαφρά) από ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για διάφορους λόγους. Το χρησιμοποιούμενο μοντέλο απαιτεί κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί

H Oxford Economics στην έκθεσή της με τίτλο “Country Economic Forecast for Greece”, με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2023, προσφέρει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και των μελλοντικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει ένα αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει μικρό αλλά θετικό ρυθμό μεγέθυνσης για το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της Eυρωζώνης. Ωστόσο, η επιδείνωση του εγχώριου κλίματος και το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον υποδηλώνουν ότι το έτος θα κλείσει με αδύναμο πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι το ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία θα αυξηθεί λίγο πάνω από 2% το 2023. Τα αποθέματα θα μειώσουν σημαντικά τη μεγέθυνση, ενώ η εγχώρια ζήτηση και οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να στηρίξουν την οικονομία.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης για το επόμενο έτος στις επικείμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου, στο 2,4% το 2023 και στο 2,5% το 2025, προσεγγίζοντας αρκετά τις εκτιμήσεις της Oxford Economics.

Η ελληνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλά μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και αναμένεται να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η επιμονή διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως η στασιμότητα της παραγωγικότητας της εργασίας και η ταχεία επιδείνωση του δημογραφικού προφίλ, υποδηλώνουν ότι δικαιολογείται κάποια προσοχή. Ο πληθωρισμός ανέκαμψε τον Οκτώβριο και αναμένεται να κυμανθεί κοντά σε παρόμοια επίπεδα για μερικά τρίμηνα προτού διαμορφωθεί στο στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να υπάρχουν καλά νέα από την αγορά εργασίας με σταθερή αύξηση της απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οικονομίες από το 2022, σημειώνεται ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα και διαρθρωτικοί δείκτες όπως η παραγωγικότητα της εργασίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News