Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου σε τίτλους εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρίσκει κάποιες στηρίξεις σε επιλεγμένες μετοχές, δεν μπορεί να αποκτήσει μια σαφή κατεύθυνση, την πρώτη ημέρα μετά και τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 1.279,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.109,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,19% στις 1.066,70 μονάδες.
Με το βλέμμα στο 2024
Η αγορά κινείται με το βλέμμα στο νέο έτος, καθώς πλέον απομένουν 18 συνεδριάσεις ως το τέλος της χρονιάς, στις οποίες θα συνωστιστούν δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπαιρεωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν η αγορά τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονικό θα είναι, με τις κινήσεις να είναι προσεκτικές.
Την ίδια ώρα, η Fitch ήρθε να ακολουθήσει τον S&P και να δώσει το ΒΒΒ- στην ελληνική οικονομία, δηλαδή την επενδυτική βαθμίδα. Πλέον και με την βούλα τα ελληνικά ομόλογα είναι στο στόχαστρο των επενδυτών, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ήδη οι τιμές έχουν προεξοφλήσει το γεγονός, παρόλα αυτά πλέον οι αγοραστές αυξάνονται σε κάθε περίπτωση έχοντας μάλιστα διάρκεια στον χρόνο χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Για τον κ. Ζαχαράκη, μένει ο Δεκέμβριος για να καταγραφεί το ακριβές “σκορ” για τον ΓΔ με την αγορά μας να καταγράφει μετά από πολλά χρόνια ρεκόρ απόδοσης στις αγορές με σταθερό νόμισμα. Ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο να ανακοπεί η καλή εικόνα της χρηματαγοράς, αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν στο συρτάρι τους projects ανάπτυξης ενώ η πραγματική οικονομία θυμίζει άλλες εποχές και μάλιστα ακόμα χωρίς σοβαρούς δανεισμούς.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Quest και Autohellas βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας απώλειες 1,77% και 1,28% αντίστοιχα, χωρίς μεγάλους τζίρους όμως, ενώ σε αρνητικά εδάφη είναι και οι Cenergy, Aegean, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Σαράντης, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Eurobank.
Στον αντίποδα, θετικά προσπαθούν να κινηθούν οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, χωρίς όμως καμία να κινείται με άνοδο ανώτερη του 1%
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί