
«Καλά νέα» και «θετική έκπληξη» χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε ωστόσο τις κεντρικές τράπεζες να είναι προσεκτικές.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα της αγοράς ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειωθούν πολύ πιο γρήγορα από την καθοδήγηση της τράπεζας. Οι αγορές αναμένυν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του 2023.
Κεντρικές τράπεζες: Σε κλοιό πιέσεων για αλλαγή πορείας
Ο ντε Γκίντος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη» κατά του πληθωρισμού.
«Υπάρχει ένα αποτέλεσμα βάσης, θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή πληθωριστική επίπτωση από την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων και οι μισθολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν πληθωριστικό αντίκτυπο» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ παράμεινε σταθερός στην πάγια θέση των αξιωματούχων της τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα, προσθέτοντας ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων, αν διατηρηθεί εγκαίρως, θα πρέπει να είναι αρκετό για να επιστρέψει η ΕΚΤ στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Είπε ότι οι αγορές αναμένουν τόσο μια ήπια προσγείωση όσο και μια παρατεταμένη διαδικασία αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε ότι «μια τέτοια υπόθεση μπορεί να μην επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας».
Οι επενδυτές αναμένουν την πρώτη μείωση τον Απρίλιο και συνολικά κινήσεις 115 μονάδων βάσης το 2024, ακόμη και όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αρκετοί άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν λόγο για αρκετά τρίμηνα σταθερών επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθούν πλήρως οι πληθωριστικές πιέσεις.


Latest News

Επενδύσεις 700 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Schneider Electric
Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επένδυσης η Schneider Electric θα αναβαθμίσει αρκετές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το συμβόλαιο του νέου μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ διεκδικούν Boeing και Northrop Grumman
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το νέο πρόγραμμα αρκετών δισ. δολ. του νέου μαχητικού των ΗΠΑ που θα επιχειρεί απο αεροπλανοφόρο

Οικογενειακή υπόθεση... Τραμπ το νέο stablecoin
Το νέο stablecoin που εκδίδει η εταιρεία που υποστηρίζεται από την οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ

Μειώνουν τις δαπάνες οι καταναλωτές στις ΗΠΑ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους ως απάντηση στις υψηλές τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία καταναλωτικής χρηματοδότησης Synchrony Financial

Η παγκοσμιοποίηση έχει τον δικό της δρόμο, λέει ο πρόεδρος της HSBC
Ο πρόεδρος της HSBC, Σερ Μαρκ Τάκερ, δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις δημιούργησαν αβεβαιότητα που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη

Προτεραιότητα το κόστος ζωής - Τι δείχνει το ευρωβαρόμετρο
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους αποτελεί το κόστος ζωής – Το 62% θα ήθελε σημαντικότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο

Θα συνεχιστεί το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών - Τι βλέπει η JP Morgan
Τα υψηλά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ευνοούν τις συνθήκες για τις τράπεζες

Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στον Μασκ - Βουτιά στις πωλήσεις της Tesla
Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση

Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια οι αεροπορικές για το κλείσιμο του Χίθροου
Εάν δεν υπάρξει φιλική ρύθμιση θα πάμε δικαστικά - Η προειδοποίηση των αεροπορικών για το κλείσιμο του Χίθροου

Πέθανε ο συν-CEO της Samsung Electronics Χαν Τζονγκ-χι
O αντίκτυπός της απώλειας του στη Samsung και στην ευρύτερη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης θα γίνει αισθητός βαθιά τα επόμενα χρόνια.