Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάϊ , οι παγκόσμιοι ηγέτες ήταν αντιμέτωποι με ένα αίνιγμα: πώς να σώσουν έναν πλανήτη που ήδη καίγεται, υπογραμμίζει το POLITICO.

COP28: Ο πρόεδρος της συνόδου αμφισβητεί την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 θα κερδίσει την «τιμή» να γίνει η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη Σαμάνθα Μπέρτζες, διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η αίσθηση του επείγοντος για φιλόδοξη δράση για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη».

Ωστόσο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να καταρριφθούν περισσότερα κλιματικά ρεκόρ τα επόμενα χρόνια.

Ολόκληρες κοινότητες στην Ευρώπη και πέραν αυτής βίωσαν από πρώτο χέρι τις τραγικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που γίνονται όλο και πιο πιθανά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Όλο και περισσότερες μελέτες προσπαθούν να αποτιμήσουν αυτές τις επιπτώσεις – ένα ευαίσθητο θέμα για τις κυβερνήσεις που παζαρεύουν για πιθανές οικονομικές αποζημιώσεις στις φτωχότερες χώρες που πλήττονται σκληρά από την κλιματική αλλαγή.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό , 2,1 εκατ. θάνατοι -μεταξύ 1970 -2021 – σχετίζονται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Κατά την ίδια περίοδο το κόστος απο τις καταστροφές που συνδέονται με τις ίδιες αιτίες ( κλιματικά φαινόμενα και πλημμύρες ) ανήλθαν στα 4,3 τρισ. δολάρια.

Με φόντο τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται, οι προσπάθειες των χωρών να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων φαίνονται εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ,  για το χάσμα εκπομπών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C μέχρι το τέλος του αιώνα !

Η ΕΕ, μαζί με λίγους μεγάλους ιστορικούς ρυπαντές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιστρατεύεται την παγκόσμια τάση έχοντας μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου το ένα τρίτο από το 1990. Ωστόσο, η ΕΕ απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου της να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ενώ αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για το Χάσμα Εκπομπών, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, επισημαίνει ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις των χωρών είναι (για άλλη μια φορά) ανεπαρκείς.

Παρόλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο, υποστηρίζοντας ότι «είναι ακόμη δυνατό να γίνει πραγματικότητα το όριο του 1,5 βαθμού (Κελσίου). Απαιτείται να ξεριζωθεί η δηλητηριασμένη ρίζα της κλιματικής κρίσης: τα ορυκτά καύσιμα. Και απαιτεί μια δίκαιη, ισότιμη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου