Ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι προοπτικές για το χρέος της Ελλάδας είναι αρκετά ευοίωνες.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics, υπογραμμίζοντας ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους αναμένεται να διατηρήσουν τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση για αρκετά ακόμη χρόνια.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η αριθμητική πίσω από τον δείκτη χρέους είναι φυσικά η ίδια για την Ελλάδα όπως και για άλλες χώρες. «Η τροχιά του χρέους προς το ΑΕΠ εξαρτάται από την τρέχουσα επιβάρυνση του χρέους, την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, τα ονομαστικά επιτόκια και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο» τονίζουν προσθέτοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση γιατί ο ρυθμός ανάπτυξής της θα διατηρηθεί πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για λίγο ακόμη, θα έχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι τόκοι που πληρώνει για το χρέος της θα είναι χαμηλοί. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται αρκετά γρήγορα, αναφέρει η Capital Economics.
Capital Economics: Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει
Καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης
Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Για αρχή, υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο για κάλυψη της διαφοράς μετά την (θεαματική) κατάρρευση μεταξύ 2008 και 2012. Εξάλλου, το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% μικρότερο από το 2008.
Επιπλέον, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Και ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από πολλές άλλες οικονομίες: η πίστωση του ιδιωτικού τομέα είναι 113% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με περίπου 180% στη Γερμανία και την Ισπανία και 280% στη Γαλλία. Η CE προβλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα επεκταθεί κατά 2-2½% ετησίως το 2024-2025 πριν επιβραδυνθεί σε περίπου 1% ετησίως τα χρόνια μετά.
Το μέσο επιτόκιο
Εν τω μεταξύ, το μέσο επιτόκιο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει αρκετά χαμηλό για αρκετό καιρό. Οι δαπάνες για τόκους στην Ελλάδα ήταν το 1,4% του δημόσιου χρέους της πέρυσι, το οποίο είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9%), πόσο μάλλον από τα στοιχεία για την Ισπανία (2,2%) και την Ιταλία (3,0%). Κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους που οφειλόταν στους κατόχους ομολόγων του ιδιωτικού τομέα αντικαταστάθηκε με επίσημα δάνεια (από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), τα οποία έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια και εξαιρετικά μεγάλες λήξεις.
Η μέση ληκτότητα για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν 20 χρόνια, επομένως η αυξανόμενη πολιτική και τα επιτόκια της αγοράς θα περάσουν στις δαπάνες για τόκους με ρυθμό σαλιγκαριού.
Και τρίτον, η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει σημαντικά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έκανε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή τη δεκαετία του 2010 ως μέρος των προγραμμάτων σταθεροποίησης υπό την ηγεσία της Τρόικας.
Αν και δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα ΔΝΤ/ΕΕ, η Ελλάδα υπόκειται στους συνήθεις δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται να αποκατασταθούν το επόμενο έτος, και η κυβέρνηση φαίνεται δεσμευμένη να τους τηρήσει.
Αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα
Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί από 1,1% του ΑΕΠ φέτος σε 2,1% το 2024, κυρίως λόγω του τερματισμού ορισμένων εφάπαξ δαπανών για συντάξεις και ενεργειακές επιδοτήσεις.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη επανεξελέγη φέτος με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και φαίνεται ότι θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2027. Έχει ιστορικό αρκετά περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Δεδομένης αυτής της προοπτικής για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τις δαπάνες για τόκους και το πρωτογενές ισοζύγιο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας φαίνεται ότι θα μειωθεί αρκετά απότομα τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα πέσει στο 145% έως το 2028. «Αλλά αν μη τι άλλο, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω. Με βάση τις προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ, ο δείκτης χρέους θα έπεφτε λίγο κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028 εάν η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα προϋπολογισμού 1,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια – κάτι που φαίνεται αρκετά εύλογο» τονίζει η Capital Economics.
Εάν η Ελλάδα μπορούσε να έχει πλεόνασμα 2,5% ετησίως, ο δείκτης χρέους θα έπεφτε στο 135%. Ομολογουμένως, ένα διαρκές πλεόνασμα άνω του 2% μπορεί να ακούγεται απίθανο – ιδιαίτερα δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές δημογραφικές αντιξοότητες. Αλλά είναι μικρότερο από το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα τέσσερα χρόνια πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Η Ελλάδα έχει μια ελεγχόμενη ιστορία όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και το χρέος της θα παραμείνει υψηλό ακόμη και στο σχετικά αισιόδοξο σενάριο της Capital Economics. Επιπλέον, η αριθμητική του χρέους θα γίνει σταδιακά λιγότερο ευνοϊκή καθώς το επίσημο χρέος αποσύρεται και δημιουργείται νέο χρέος στην αγορά. Ωστόσο, αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι είναι πιθανό να δημιουργηθούν πολύ αργά και, στο μεταξύ, οι προοπτικές θα συνεχίσουν να είναι σχετικά ευοίωνες.
Latest News
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς
Ομολογίες για 11 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο το 2025
Το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό