
Η καινοτομία και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για την κυβέρνηση αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχουν γίνει στην καινοτομία ο υπουργός ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και, ειδικότερα, μέσω του έργου «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου €, χρηματοδοτούνται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο δίνονται ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπεβλήθησαν συνολικά 831 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων από δυνητικούς δικαιούχους.
Λευτέρης Αυγενάκης: Τα τρία επίπεδα ασφαλείας απέναντι στην ερημοποίηση
Για τη μεταποίηση στο πλαίσιο του υποέργου «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» έχουν ήδη δημοσιευτεί δύο Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επενδυτικών προτάσεων στον εν λόγω τομέα. Η απήχηση του υποέργου είναι σημαντική. Υπεβλήθησαν συνολικά 220 αιτήσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους περίπου 823 εκατομμυρίων ευρώ.
Κίνητρο
«Με την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Προγράμματα για την ευζωία των παραγωγικών ζώων, τις άμεσες ενισχύσεις οικολογικών σχημάτων, τα Τομεακά Προγράμματα Οίνου, Οπωροκηπευτικών, Ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και Μελισσοκομίας, στοχεύουμε ο μόχθος του αγρότη και η αγωνία της επόμενης ημέρας, να μετατραπεί σε βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα!», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι η απουσία μέχρι σήμερα καινοτόμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών για την κυβέρνηση αποτελεί κίνητρο και όχι εμπόδιο.
«Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα βασίζεται σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική που εδράζει στις αρχές της έξυπνης εξειδίκευσης, της ψηφιοποίησης, της πράσινης οικονομίας, της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φάσμα αρχών, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050», ανέφερε ο υπουργός.
Αντίστοιχα στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ δίνονται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους.
Τρεις βασικοί στόχοι
Η προώθηση της καινοτομίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νέο ΣΣ ΚΑΠ υπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:
Πρώτον, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς μας τομέα. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 19 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.565.569.686,00 ευρώ.
Δεύτερος βασικός στόχος για την προώθηση της καινοτομίας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 30 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.103.823.315,00 ευρώ.
Τρίτος στόχος είναι η προώθηση τοπικών στρατηγικών και ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων μέσω του Leader.Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την διασφάλιση της συνοχής του κοινωνικού ιστού έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 236.147.057,00 ευρώ.
Η καινοτομία αποτελεί στόχο και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.
«Στόχος των φορέων είναι η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ και τόνισε ότι «η πρόκληση της καινοτομίας μας αφορά όλους. Απαιτείται και η συμμετοχή ανθρώπων και δη νέων που θέλουν να είναι πρωτοπόροι, καινοτόμοι και ηγέτες στο χώρο που δραστηριοποιούνται», είπε ο ΥπΑΑΤ και τόνισε ότι «η πρόκληση της καινοτομίας αποτελεί κίνητρο για εμάς!».


Latest News

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας