
Έχει καταλάβει κανείς τι έρχεται στα τιμολόγια του ρεύματος από το νέο έτος; Από την άλλη, ήξερε κανείς με βεβαιότητα πώς διαμορφώνονταν οι τιμές του ρεύματος πριν από την ενεργειακή κρίση; Μόνο στο μεσοδιάστημα, την περίοδο των επιδοτήσεων, είχαν ακούσει κάποιοι για μια τιμή ρεύματος πέριξ των 15 λεπτών η κιλοβατώρα και είχαν επαναπαυθεί στην κρατική ασφάλεια.
Πέραν τούτου ουδέν. Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι αρχίσαμε να προσέχουμε το θέμα του ρεύματος όταν ξαφνικά μάθαμε ότι ακρίβυνε. Ετσι και τώρα ασχολούμαστε ή θα ασχοληθούμε γιατί υποψιαζόμαστε ότι θα ακριβύνει, από τις αρχές του 2024. Και αυτό μάλλον θα συμβεί. Με μια απλή σκέψη, όταν ένα προϊόν επιδοτείται, όταν αφαιρείται η επιδότηση σχεδόν πάντα αυτό ακριβαίνει.
Τώρα τι εννοεί ακριβώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «δεν θα πληρώσουν οι πολίτες παραπάνω ποσά στο ρεύμα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» είναι δύσκολο να ερμηνευτεί.
Λογικά το δεύτερο συνθετικό της φράσης ακυρώνει το πρώτο. Δηλαδή όσοι έχουν τη δυνατότητα θα πληρώσουν τις αυξήσεις. Για τους άλλους θα υπάρχουν επιδοτήσεις. Κοντολογίς το ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Το θέμα είναι ότι στην κυβέρνηση αδυνατούν να επικοινωνήσουν ότι υλοποιούν μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία στην αρχή πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις, αλλά σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι πληρώνουν για ρεύμα.
Γιατί όπως αποδείχθηκε με την ενεργειακή κρίση, δεν γνώριζαν. Ερχεται τώρα το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και επιχειρεί να ανοίξει και να κάνει ανταγωνιστική μια αγορά, που όλοι υποκρίνονταν (κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, καταναλωτές) ότι είχε ανοίξει. Αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην πραγματικότητα παρέμενε αν όχι κλειστή, σίγουρα αναζητούσε την περπατησιά της. Δεν λέω ότι ήταν εύκολο για τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να ανταγωνιστούν τον «γίγαντα» ΔΕΗ, ωστόσο δεν θυμάμαι και να φωνάζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.
Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι φτηνοί εντυπωσιασμοί με τα προϊόντα-κράχτες, που αρχικά πρόσφεραν πολύ χαμηλές τιμές και έπειτα από ένα διάστημα αυτές εκτινάσσονταν, περιορίζεται. Το πράσινο τιμολόγιο, που έρχεται, επειδή δείχνει απλό σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, δεν επιτρέπει θεματικές μεταβολές και επιπλέον είναι ευθέως συγκρίσιμο.
Μόνο οι εκπτώσεις συνέπειας, το πάγιο (έως 5 ευρώ) και η δυνατότητα νυχτερινού τιμολογίου θα διαφοροποιούν ως προς τα χαρακτηριστικά τα προγράμματα των διαφόρων εταιρειών.
Άρα η τιμή που θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου από κάθε πάροχο, θα μπορεί να συγκριθεί με τα προϊόντα των άλλων εταιρειών και ο καταναλωτής να επιλέξει.
Δεν σημαίνει ότι αυτή η μεγάλη αλλαγή δεν θα φέρει αναταράξεις. Δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητάμε για το θέμα των λογαριασμών του ρεύματος για μεγάλο διάστημα των πρώτων εβδομάδων του 2024. Πολύ πιθανό να υπάρχουν και κραδασμοί.
Εταιρείες να μην αντέξουν, άλλες να δημιουργηθούν. Ανοίγεται ωστόσο μπροστά μας ένα περιβάλλον καλύτερο. Μαζί με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής του ρεύματος, αφαιρώντας την υποχρεωτικότητα να διαμορφώνεται η τιμή βάσει του ρεύματος που παράγεται από την ακριβότερη τεχνολογία, μπορεί να απολαύσουμε ένα περιβάλλον καλύτερο. Αλλά προηγουμένως, είναι βέβαιο ότι θα ταλαιπωρηθούμε.


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής