Ούτε σήμερα κατάφερε να ανακόψει την κυριαρχία των πωλητών η Wall Street, αν και προσπάθησε αρχικά, καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας θόλωσαν λίγο τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve, αφού επανέφεραν κάποιες πληθωριστικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,19% στις 36.054 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,39% στις 4.549 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,58% στις 14.146 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Δεν «φοβήθηκε» το ιστορικό υψηλό ο DAX

Η αγορά έλαβε ώθηση αρχικά αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η πτώση του κόστους εργασίας προμηνύει θετικές επιδράσεις στην πορεία του πληθωρισμού, ενώ ένα άλμα στην παραγωγικότητα σηματοδότησε τη δυνατότητα της οικονομίας να παρακάμψει την ύφεση. Τα δεδομένα των θέσεων εργασίας από την ADP όμως έδωσαν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας, που εδώ και καιρό θεωρούνταν αγκάθι για την Federal Reserve, επιβράδυνε.

Η αγορά εργασίας στο επίκεντρο

«Τα στοιχεία μισθοδοσίας της ADP δείχνουν ότι η αντιπληθωριστική αντιμετώπιση της Fed έχει πλέον πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο David Russell, επικεφαλής στρατηγικής στην TradeStation. «Οι αριθμοί δείχνουν προς μια ήπια προσγείωση, αλλά οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για μια ύφεση εάν η πολιτική παραμείνει πολύ επιθετική. Είναι η μάχη της Fed να χάσει σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ADP είναι μόνο μία σε μια σειρά από ανακοινώσεις δεδομένων που επικεντρώνονται στην εργασία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Την Τρίτη, τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι τα ανοίγματα θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Οι επενδυτές θα αναμένουν τα στοιχεία των αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας την Πέμπτη προτού στρέψουν την προσοχή στα ευρέως διαδεδομένα στοιχεία για τους μισθούς και το ποσοστό ανεργίας που αναμένεται την Παρασκευή.

«Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι τα δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας… είναι αυτά που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Την ίδια ώρα, στη Wall Street ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν “δεύτερες σκέψεις” για τη βιωσιμότητα της επί πέντε εβδομάδες ανόδου της, με οδηγό τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Federal Reserve. Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wolfe Research, Chris Senyek, εκτιμά στο βασικό του σενάριο, ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 8% μέχρι το τέλος του 2024.

«Πιστεύουμε ότι οι ετεροχρονισμένες επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed θα αρχίσουν πραγματικά να πλήττουν την οικονομία το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», εξήγησε.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε στα 64,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση στα 258,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 323 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 161,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 19,8% από την ίδια περίοδο του 2022. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,1%, και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 133,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4,0%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street