Σε συμφωνία για 0,22 ευρώ/κιλό κατέληξε ο διαγωνισμός για την πώληση πορτοκαλιών χυμοποίησης, στον οποίο προχώρησαν από κοινού 19 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας.
Την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού για τις Ναβαλίνες κινούνται στα 0,38 έως 0,42 ευρώ/κιλό και για τις Κλημεντίνες στα 0,65 έως 0,70 ευρώ/κιλό.
Πορτοκάλια: Έφτασαν και τα 2,5 ευρώ/κιλό στο ράφι – Τι λένε οι παραγωγοί
Σύμφωνα με τη Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), η εταιρεία «Biofresh Land A.E.» κατέστη πλειοδότρια στον χθεσινό κοινό διαγωνισμό των 19 Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας για την πώληση πορτοκαλιών χυμοποίησης, σύμφωνα με τους όρους της από 04.12.2023 ανακοίνωσης – πρόσκλησης της Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο Νοέμβριο του 2023 οι τιμές στο χυμό πορτοκαλιού στην παγκόσμια αγορά εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.
Η εικόνα στην αγορά
Με αυξημένη ζήτηση και μικρή προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται η αγορά των εσπεριδοειδών αυτή την περίοδο, ενώ όπως προβλέπει η ΔΕΣΑ αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, επειδή, η χρονιά είναι όψιμη, συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά.
Οι προβλέψεις παραγωγής
Μειωμένη κατά 7% 1 φτάνοντας τους1 εκατ. τόνους αναμένεται η φετινή ελληνική παραγωγή εσπεριδοειδών, ενώ η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εσπεριδοειδών (WCO) αυξημένες κατά 12,2% φτάνοντας τους 28,976 εκατ. τόνους για το 2023/24.
Ειδικότερα, η παραγωγή εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο προβλέπεται να φτάσει τους 28,976 εκατομμύρια τόνους το 2023/24, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σχέση με την περασμένη σεζόν και 1,48% υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εποχών.
Τα παραπάνω στοιχεία, ανακοινώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εσπεριδοειδών (WCO) στο Παγκόσμιο Φόρουμ Προοπτικών Εσπεριδοειδών (στις 15 Νοεμβρίου) και βασίζονται σε στοιχεία από βιομηχανικές ενώσεις στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Οι συνολικές εξαγωγές εσπεριδοειδών αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοια τάση στους 9,484 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 11,4% σε σχέση με την περασμένη σεζόν και 4,5% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων εποχών.
Στους 5,9 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει η σοδειά της Ισπανίας αυξημένη κατά 2% σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Η συνολική παραγωγή της Ιταλίας αυξάνεται κατά 6% φτάνοντας στους 2,6 εκατ. τόνους.
Στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Τουρκία είναι πλέον ο ηγέτης της αγοράς με πρώτη εκτίμηση παραγωγής 6,5 εκατ. τόνων, αύξηση 45% σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Μάλιστα, η WCO επισημαίνει ότι η πρόβλεψη παραγωγής της Τουρκίας μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 7 εκατ. τόνους.
Αυξημένη παραγωγή αναμένεται και στην Αίγυπτο, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 5,4 εκατ. τόνους (αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και 15% πάνω από τον μέσο όρο της τετραετίας).
Η παραγωγή του Μαρόκου αναμένεται να ανακάμψει μερικώς από την περασμένη σεζόν, φτάνοντας τους 2 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή του Ισραήλ υπολογίζεται σε 365.000 τόνους.
Τέλος, η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1% στους 4,5 εκατ. τόνους.
Latest News
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων
Τι φέρνει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca
Στα 519,6 εκατ. τα διαθέσιμα για την αλιεία από το ΠΑΛΥΘ 2021-2027
Στι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο Χρήστος Κέλλας
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων