Διευκρινίσεις γύρω από τη γενική φιλοσοφία αλλά και επί συγκεκριμένων επιμέρους διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την αντιπολίτευση για αντιπαραγωγική και προσχηματική κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά για την επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
Θεοχάρης: Το φορολογικό νομοσχέδιο εμπεδώνει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοχάρης τόνισε σε αυστηρό τόνο ότι «τελικά, δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής. Μην ακούσουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια που νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου τη φοροδιαφυγή».
Στρατηγικό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Προηγουμένως ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η εντύπωση αυτή, η οποία διαδίδεται, είναι εντελώς εσφαλμένη. Είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Το καινούργιο νομοσχέδιο είναι ένα στρατηγικό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Παρόλα αυτά, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία κατεξοχήν επέδειξε εμπιστοσύνη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς πήραμε τη φορολόγησή τους που ήταν στο 22% από την προηγούμενη κυβέρνηση και το κάναμε 9%. Εμείς καταργήσαμε τον ‘νόμο Κατρούγκαλου’. Εμείς μειώνουμε τώρα το Τέλος Επιτηδεύματος στο 50%, ενώ έχουμε προγραμματίσει την πλήρη κατάργησή του την επόμενη χρονιά. Επιπλέον μειώνουμε την προκαταβολή φόρου για φέτος. Και, ας μη παραβλέπουμε ότι με το νέο σ/ν ενισχύουμε τη μαχητότητα των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως, χρειάζονται επιπλέον μέτρα, γιατί ως κοινωνία δε βλέπουμε τη φοροδιαφυγή ως διαφθορά».
Στο στόχαστρο η μεγάλη φοροδιαφυγή
Κατόπιν ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι με τις παρεμβάσεις που προβλέπει το νέο σ/ν στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών τίθεται η μεγάλη φοροδιαφυγή και ότι καταπολεμάται το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων με χρηματικές συναλλαγές σε μετρητά. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης «δημιουργούμε κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και έχουμε ήδη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του derogation στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μας επιτραπεί να καταστήσουμε υποχρεωτική την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ώστε να διασυνδέσουμε απευθείας την ΑΑΔΕ με την αγορά».
Διατρέχοντας συνοπτικά τις βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε πώς αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες για μια σειρά από ζητήματα, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, οι έλεγχοι με νέα τεχνολογικά μέσα όπως οι κάμερες, η επιβολή τάξης και νομιμότητας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η εξάλειψη γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, η κινητροδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων κ.ά.
Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
Τέλος, επ’ ευκαιρία παρατηρήσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αναπτυξιακό προσανατολισμό σαν μετεξέλιξη του Υπερταμείου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «είναι πολύ βαρυσήμαντη η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών σε σχέση με το Ταμείο Ανάπτυξης και θα πρέπει να τη χειροκροτήσουμε. Διότι πρόκειται για το ταμείο των επόμενων γενεών αυτής της χώρας. Μέσω αυτού αποπληρώνουμε το εξωτερικό χρέος, αφαιρούμε βάρος από τις πλάτες κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας που γεννιέται. Ταυτόχρονα δίνουμε ανάπτυξη στη πατρίδα μας, διότι επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, επενδύουμε στη δύναμη και στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο μειώνουμε το χρέος διπλά, δηλαδή και στον αριθμητή και στον παρονομαστή. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται, επιτέλους, μια χώρα που προσφέρει ένα μέλλον στα παιδιά της».
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη