Την ανακατανομή του ηλεκτρικού χώρου που είχε δεσμευθεί πριν ενάμιση χρόνο στα ηλεκτρικά δίκτυα σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).Στόχος είναι αφενός να συνδεθούν μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές μονάδες για επιχειρήσεις, βιομηχανίες αλλά και ενεργειακές κοινότητες και αφετέρου να χωρέσουν και τα νέα συστήματα που πρόκειται να υπαχθούν για επιδότηση στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις” , το οποίο αναμένεται άμεσα να προκηρυχθεί.

Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση για τη δημιουργία νέου χώρου στα δίκτυα αναμένεται να περιληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Φωτοβολταϊκά: Έκπτωση δαπανών για εγκατάσταση σε κτίρια

Τί ισχύει σήμερα;

Τον Ιούλιο 2022, με τον νόμο 4951, είχαν δεσμευθεί 10 MW (μεγαβάτ) σε όλους τους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ (εκτός από εκείνους στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με το ηλεκτρικό σύστημα), ήτοι περίπου 2 GW (γιγαβάτ) σε όλη τη χώρα. Αυτός ο επιπλέον ηλεκτρικός χώρος (ακόμη και σε κορεσμένα δίκτυα) κατανεμήθηκε κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγρότες και κατά 30% στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (μεταποίηση, εμπορικές – τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανία κλπ.) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Αφορά αποκλειστικά έργα για αυτοπαραγωγούς ενέργειας, αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) καθώς και το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Τι πρόκειται να αλλάξει;

Ωστόσο, οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ έχουν πλέον αλλάξει και αναζητείται περισσότερος ηλεκτρικός χώρος τόσο για τη σύνδεση περισσότερων συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις για την παραγωγή “πράσινου” και φθηνού ρεύματος, αλλά και μονάδων που θα εξυπηρετούν Ενεργειακές Κοινότητες. Έτσι, το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τα περίπου 2 GW που έχουν δεσμευθεί στα δίκτυα είναι ο διαμοιρασμός τους.

Το 50%, δηλαδή περίπου 1 GW, θα «εξυπηρετεί» κατά 40% φωτοβολταϊκά νοικοκυριών, 30% αγροτών και 30% έργων του δευτερογενή – τριτογενή τομέα, αλλά και Ενεργειακών Κοινοτήτων, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται σήμερα στην κατανομή του επιπλέον ηλεκτρικού χώρου. Ο ΔΕΔΔΗΕ γι΄ αυτό το 1 GW θα χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος για τα νοικοκυριά τα 10, 8 KW ανά παροχή κατανάλωσης, όπως συμβαίνει και σήμερα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (βιομηχανία, επιχειρήσεις, αγρότες κλπ.) το ΥΠΕΝ θα προτείνει να δίνει ο Διαχειριστής χώρο για 100kW, αντί για 10,8 kW.

Το υπόλοιπο 1 GW σχεδιάζεται να διατεθεί για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης από αυτοκαταναλωτές, οι οποίοι χρηματοδοτούνται μέσω Προγραμμάτων, ιδίως από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις” , προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, του οποίου αναμένεται άμεσα η προδημοσίευση του Οδηγού, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης. Τα επιλέξιμα συστήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πρέπει να καταναλώνεται απευθείας (ταυτοχρονισμός) ή να αποθηκεύεται σε μπαταρία, ώστε να αξιοποιείται άλλη χρονική στιγμή.

Τι θα αλλάξει για φωτοβολταϊκά σε νησιά

Όσον αφορά στα συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) θα προωθηθεί ρύθμιση που θα θέτει ως ανώτατο πλαφόν τα 50kW ανά παροχή κατανάλωσης για φωτοβολταϊκά έργα αυτοπαραγωγής αγροτών, επιχειρήσεων, βιομηχανιών, Ενεργειακών Κοινοτήτων κλπ. ενώ για τα νοικοκυριά θα παραμείνει ως ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος τα 10,8 kW ανά παροχή κατανάλωσης. Η επιβολή ορίου στον αγροτικό, δευτερογενή και τριτογενή τομέα προωθείται διότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις εγκατάστασης συστημάτων που σχεδόν εξάντλησαν το 20% του διαθέσιμου περιθωρίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς στα ΜΔΝ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα