
Μία τελευταία προσπάθεια να προχωρήσει με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα ο φορέας αγοράς και επαναμίσθωσης κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών, θα επιχειρήσει από τις αρχές της ερχόμενης χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του που τον καθιστούν πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι που απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί το παζλ της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, μετά την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα παράγει ευνοϊκότερες για τους δανειολήπτες ρυθμίσεις.
Κόκκινα δάνεια: 8 αλλαγές υπέρ των καταναλωτών φέρνει ο νέος νόμος
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η λειτουργία του φορέα θα προστατεύσει περί τους 15.000 – 20.000 δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους και κινδυνεύουν με απώλεια της κατοικίας τους, του μοναδικού τους περιουσιακού στοιχείου.
Όσα νοικοκυριά συμφωνήσουν να ενταχθούν στο προτεινόμενο καθεστώς θα μπορούν παραμένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές για 12 χρόνια, ενώ θα έχουν το δικαίωμα επαναγοράς του ακόμη και πριν τη λήξη της ανώτατης περιόδου μίσθωσης στην τρέχουσα εμπορική του αξία.
Μάλιστα, σε όλο αυτό το διάστημα θα επιδοτούνται από το κράτος για την κάλυψη ενός μέρους του μισθώματος, με ποσά που κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Προστατεύεται με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα της στέγασης και εφόσον τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη βελτιωθούν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εκ νέου την κατοικία του.
Οι επαφές με επενδυτές
Από την πλευρά τους οι επενδυτές που καλούνται να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα, θα κερδίζουν από τα ενοίκια και από ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του ακινήτου στο μέλλον.
Ο πρώτος κύκλος επαφών που είχε το ελληνικό δημόσιο τους προηγούμενους μήνες με ενδιαφερόμενα funds δεν έφερε αποτέλεσμα.
Αιτία αποτέλεσε το χαμηλό ύψος των αποδόσεων που εκτιμούσαν ότι θα επιτύχουν από την επαναγορά, μίσθωση και επαναπώληση των κατοικιών.
Όπως λένε πηγές από τον κλάδο των servicers, για να ασχοληθεί κάποιος με τη συγκεκριμένη δράση θα πρέπει να προσδοκά σε διψήφια ποσοστά ετησιοποιημένου κέρδους επί του ποσού της επένδυσης που κάνει.
«Στην αρχική του μορφή, ο φορέας δεν μπορούσε σε καμία άσκηση να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη. Με τις αλλαγές ωστόσο που επέρχονται μέσω της νέας νομοθεσίας, υπάρχουν πλέον κάποιες πιθανότητες να βρεθεί επενδυτής» τονίζουν σχετικά οι ίδιοι κύκλοι.
Οι βελτιώσεις
Πρόκειται για τις εξής βελτιώσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την προσδοκώμενη απόδοση:
Πρώτον, η πώληση του ακινήτου από τον πιστωτή θα γίνει με έκπτωση 30% επί της τιμής πρώτης προσφοράς.
Πρόκειται για μία εύλογη μείωση του τιμήματος, όπως έχει δείξει η έως σήμερα εμπειρία από ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς.
Από τη μείωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί και ο πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου, καθώς το τίμημα που θα καταβάλλει αν αποφασίσει να το επαναγοράσει θα είναι επίσης κατά 30% πιο χαμηλό από τις τρέχουσες τιμές.
Δεύτερον, εξομοιώνεται η φορολόγηση του φορέα με το καθεστώς των εταιριών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs).
Τρίτον, θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη για παροχή πρόσβασης εμπειρογνώμονα στην κατοικία του, ώστε να καταγραφεί η πραγματική κατάστασή της και να εκτιμηθεί η αξία της.
«Οι αλλαγές που εφαρμόζονται είναι αναγκαίες, αλλά δεν είναι ικανές για να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια», σημειώνει παράγοντας από τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης.
Όπως επισημαίνει, «μένει να φανεί τους επόμενους μήνες ποιο θα είναι το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Αν όμως δεν προχωρήσει ούτε τώρα το εγχείρημα, το δημόσιο θα πρέπει να βρει άλλη λύση για την προστασία των ευάλωτων οικογενειών. Στην τελική, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει το ίδιο την αγορά των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να μην μείνουν στο δρόμο αδύναμα νοικοκυριά».


Latest News

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων