Την πορεία αποκλιμάκωσης που καταγράφει το δημόσιο χρέος, αλλά και το… βουνό του ιδιωτικού χρέους αποτυπώνει ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η UBS.
Ειδικότερα, το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σήμερα στο 166,5% του ΑΕΠ, έχοντας σημειώσει μεγάλη μείωση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι σε απόλυτα νούμερα το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι 657 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου 422 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους αλλά και του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Κάτι που ισοδυναμεί με 305,8% του ΑΕΠ.
UBS: Σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός – Οι εκτιμήσεις για το 2024
Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος αυτού είναι προς τον επίσημο τομέα της Ευρωζώνης, με «κλειδωμένο» το κόστος εξυπηρέτησης, ενώ η χώρα καταφέρνει να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις χαμηλές ανάγκες νέου δανεισμού.
Την ίδια στιγμή, το χρέος του ιδιωτικού τομέα έχει πέσει κάτω από το 100 και πιο συγκεκριμένα στο 96,6%, από το σχεδόν 130% το β’ 3μηνο του 2021. Ένα σημαντικά ενθαρρυντικό στοιχείο που αναδεικνύει πάντως η UBS είναι ότι το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στο 43% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (ως ποσοστό του ΑΕΠ), από το υψηλό του 59,3% το τέταρτο 3μηνο του 2020.
Αντίθετα με τα παραπάνω είναι τα χρέη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τα οποία από το τρίτο 3μηνο του 2022 έχει αυξητική πορεία, έως το 12,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ, το β’ 3μηνο του 2023.
Πάντως, εάν εξαιρεθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το παραπάνω, καθιστά την Ελλάδα ελαφρώς πιο ανθεκτική στις μεταβολές των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, σε αντίθεση με τις ευπάθειες του στεγαστικού χρέους στη Βόρεια Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σκανδιναβία, Βαλτική).
Τα «τρωτά» σημεία εμφανίζονται επίσης υψηλά στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου το απόθεμα στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου είναι υψηλό.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Σύμφωνα με την UBS, η Ευρώπη είχε μέχρι τώρα το εύκολο μέρος της μείωσης του χρέους της, ωστόσο πλέον οι προκλήσεις αυξάνονται.
Σύμφωνα με την UBS, το χρέος της Ευρωζώνης προς το ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (σε 352,5%) παρά την άνοδο των επιτοκίων. Όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα, η μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ υποστηρίχθηκε από την υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ λόγω των υψηλών αποπληθωριστών (οι οποίοι συσχετίζονται στενά με τον πυρήνα του πληθωρισμού).
Το δεύτερο τρίμηνο ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 6,3% ετησίως, το υψηλότερο από την έναρξη του ευρώ. Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, υπήρξε μείωση κατά 22,5 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους της Ευρωζώνης προς το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 375% σε 352,5%), εξαιτίας του υψηλού αποπληθωριστή του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός βρίσκεται τώρα σε πτωτική τροχιά, επομένως ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ είναι πιθανό να μετριαστεί από εδώ και πέρα. Έτσι, οι θετικοί «άνεμοι» που παρείχαν οι αποπληθωριστές του υψηλού ΑΕΠ στην εξυγίανση του χρέους είναι πιθανό να εξασθενήσουν, σύμφωνα με τη UBS. Τα υψηλότερα επιτόκια και η ασθενής αύξηση του ΑΕΠ είναι επίσης πιθανό να επιβραδύνουν τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ.
Κατά συνέπεια, η περαιτέρω εξυγίανση του χρέους θα απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επίσης παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η μεταβολή του αποπληθωριστή ήταν μικρότερη στην Ιρλανδία και το Βέλγιο (3,6/3,7%) και υψηλότερη στην Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (9,3-9,7%). Στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ είναι το υψηλότερο, οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ ήταν σχετικά μέτριοι (4,0% και 5,4% ετησίως, αντίστοιχα).
Latest News
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,