
Τουρκικά ομόλογα αξίας περίπου 860 εκατ. δολαρίων αγόρασαν το δεύτερο εξάμηνο διαχειριστές ξένων κεφαλαίων, καθώς επιστρέφουν στην αγορά χρέους της γειτονικής χώρας, την οποία είχαν εγκαταλείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νεύμα της εισόδου ήλθε από τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και της ανόδου των αποδόσεων, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
Όπως τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζες τα κεφάλαια που εισήλθαν στα ομόλογα είναι οι μεγαλύτερες εισροές σε επίπεδο εξαμήνου από τις αρχές του 2021. Θεωρούνται δε σημάδι επικύρωσης της ευρείας αναμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής από τους επενδυτές που στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στις αγορές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του χρέους σε λίρες που απέφευγαν για χρόνια.
Ομόλογα: Πτώση στις αποδόσεις την Ευρώπη
«Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά γρήγορα» εξηγεί ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων χρέους αναδυόμενων αγορών της Fidelity International, Πολ Γκρηρ προσθέτοντας ότι η λίρα της Τουρκίας και τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα είναι «η γεύση του μήνα».
Η οικονομική μεταρρύθμιση
Το οικονομικό επιτελείο, που διορίστηκε τον Ιούνιο, εγκατέλειψε τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που έγιναν γνωστές ως erdoganomics και τροφοδότησαν ανεξέλεγκτες πληθωριστικές πιέσεις και δημοσιονομική ανισορροπία.
Η κεντρική τράπεζα, με επικεφαλής την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τις αρχές Ιουνίου, που ανήλθαν στο 40% από 8,5%, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να ξεπερνά το 60%. Η δημοσιονομική πολιτική έχει επίσης αυστηροποιηθεί σημαντικά μέσω αυξήσεων των φόρων και άλλων μέτρων για την σύσφιγξη της εγχώριας ζήτησης, ενώ η κυβέρνηση επέτρεψε στη λίρα να διαπραγματεύεται με λιγότερες παρεμβάσεις.

Οι νέες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές στέλνουν «θετικά μηνύματα» τονίζει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors, Κάρλος Καράντζα και προσθέτει ότι «η Τουρκία καταπολεμά τον πληθωρισμό, επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να είναι ανεξάρτητη, να αυξάνει τα επιτόκια και εργάζεται για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής επιδείνωσης».
Η χαλαρή νομισματική πολιτική που είχε υποστηρικτή τον Ερντογάν – είχε αποκαλέσει τα υψηλά επιτόκια «μητέρα και πατέρα όλων των κακών»- είχε προκαλέσει σοκ στην εγχώρια αγορά ομολόγων.
Ο δείκτης της JPMorgan για τα ομόλογα της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα σημείωσε πτώση περίπου 53% φέτος. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναδυόμενη αγορά. Η πτώση έστειλε την απόδοση του δείκτη κρατικών ομολόγων της JPMorgan Turkey στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, από κάτω από 9% τον Μάιο.
Οι αναλυτές λένε ότι, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν ακόμη πολύ κάτω από το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού, ωστόσο πλησιάζουν τα επίπεδα της αναμενόμενης αύξησης των τιμών, δημιουργώντας ενδεχομένως ευκαιρίες για τους επενδυτές.
Η απόδοση των διετών ομολογιακών τίτλων βρίσκεται στο 35% και είναι πλέον σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 14% στο τέλος του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Οι επενδυτές λένε ότι η πτώση της λίρας κατά 35% έναντι του δολαρίου φέτος έχει επίσης συμβάλει στο να φαίνονται πιο ελκυστικά τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, οι συμμετοχές των ξένων στην τουρκική αγορά ομολόγων παραμένουν χαμηλές. Οι διεθνείς επενδυτές κατέχουν λιγότερο από το 1% των κρατικών ομολόγων της χώρας σε τοπικό νόμισμα, σε σύγκριση με το 22% μόλις το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Πολλοί επενδυτές δηλώνουν ότι παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιστρέψει σε αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η λίρα μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Φρένο η υποστήριξη στη Χαμάς
Από την προσέγγιση της επενδυτικής κοινότητας δε λείπει και ο πολιτικός παράγοντας. Επενδυτές που παραμένουν επιφυλακτικοί θεωρούν ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της βάζουν φρένο στις μεγαλύτερες εισροές νέων επενδύσεων.
Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» και δήλωσε ότι η Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, είναι ένα «απελευθερωτικό» κίνημα.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν «βαθιές ανησυχίες» για το γεγονός ότι η Χαμάς είχε πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση μέσω της Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον έχει επίσης εκφράσει απογοήτευση για την αύξηση των τουρκικών εξαγωγών αγαθών που, όπως λέει, είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.


Latest News

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ο FTSE 100
Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές

Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία

Ξεπουλούν εξωτερικό χρέος οι Ιάπωνες - Το sell off των 20 δισ. δολ.
Η πτώσης των μετοχών της Wall Street πιθανώς προκάλεσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εκφορτώσουν αμερικανικά ομόλογα

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση