
Σε εφαρμογή θα τεθούν από αύριο 8 Δεκεμβρίου 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι νέοι κανόνες για την επισήμανση των συστατικών και των διατροφικών αξιών στις ετικέτες των μπουκαλιών κρασιού και των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους οίνους και τα αμπελοοινικά προϊόντα, της επόμενης συγκομιδής του 2024, ενώ όλα τα κρασιά, που έχουν παραχθεί πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 εξαιρούνται από τους νέους κανόνες μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.
ΚΕΟΣΟΕ: Ξεκαθαρίζει η ψηφιακή σήμανση των κρασιών αλλά …εκνευρίζει πολλούς
Οι επιχειρήσεις θα έχουν την επιλογή να αναγράφουν τα συστατικά και τη διατροφική ανάλυση είτε στη φυσική ετικέτα του κρασιού είτε μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού μέσου, όπως ένας κωδικός QR. Οι αλλεργιογόνες ουσίες θα συνεχίσουν να αναγράφονται στη φυσική ετικέτα, όπως συμβαίνει τώρα. Οι πληροφορίες που παρέχονται στο διαδίκτυο πρέπει να είναι το ίδιο ευδιάκριτες και προσβάσιμες στους καταναλωτές με τις πληροφορίες που παρέχονται σε μια φυσική ετικέτα.
Τα «συστατικά»
Συγχρόνως, η λέξη «συστατικά» πρέπει να αναγνωρίζεται εύκολα από τους καταναλωτές στην ετικέτα. Ενώ οι κανόνες έχουν καθοριστεί για το 2021 και οι λεπτομερέστεροι κανόνες έχουν εκδοθεί εδώ και μήνες, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για να καθοδηγήσει τους φορείς του αμπελοοινικού κλάδου και τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των νέων κανόνων. Για την επιβολή των νέων κανόνων υπεύθυνες θα είναι οι εθνικές αρχές.

Αυτό θα καλύψει το υφιστάμενο κενό μεταξύ του κρασιού και όλων των άλλων τροφίμων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια υποχρεούνται να παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες.
Να σημειωθεί ότι το κρασί εξαιρούνταν μέχρι σήμερα, όπως και τα άλλα αλκοολούχα ποτά, από την υποχρέωση παροχής πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες.
Οι πληροφορίες στις νέες ετικέτες
Στις νέες ετικέτες κρασιού, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες για όλους τους οίνους που πωλούνται στην ΕΕ:
- τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας αμπελοοινικού προϊόντος
- ο όρος «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» (ΠΓΕ) και η ονομασία του για τους οίνους που έχουν καταχωριστεί ως γεωγραφικές ενδείξεις
- την ένδειξη προέλευσης
- το όνομα του εμφιαλωτή ή το όνομα του παραγωγού ή του πωλητή
- το καθαρό περιεχόμενο
- την περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε περίπτωση κατηγοριών αφρωδών οίνων
- τη διατροφική δήλωση
- τον κατάλογο των συστατικών
- τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες
- την ελάχιστη ημερομηνία λήξηςς για αμπελοοινικά προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία αφαίρεσης αλκοόλης.
Αυτές οι περιεκτικές πληροφορίες θα εγγυηθούν στους καταναλωτές τη μέγιστη διαφάνεια κατά την επιλογή και την αγορά κρασιού.


Latest News

ΣΕΒΙΤΕΛ: Υπέρ της απαγόρευσης της κυκλοφορίας του 16κιλου τενεκέ ελαιολάδου
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνει τα προβλήματα αν γίνει αποδεκτή η πρόταση για πεντάλιτρους τενεκέδες ελαιολάδου

Συνεχίζεται το καλό σερί στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Αυξημένες όμως και οι εισαγωγές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά για τον Ιανουάριο του 2025

Ανεκμετάλλευτο το «εργαλείο» των οικολογικών σχημάτων - Τι αποκαλύπτει έκθεση
Τα οικολογικά σχήματα εντάχθηκαν στη λίστα των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2023 με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης