
Στη συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, ενώ υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις και τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τρίτη μέσα σε μικρό διάστημα.
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΕΑ με τίτλο «Ανοιχτό Αιγαίο». Όπως αποκαλύπτουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ το κόστος της βίζας θα ανέρχεται στα 60 ευρώ.
«Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτακης.
Τα νησιά
Νωρίτερα και ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης είχε αναφέρει ότι «είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, προσθέτοντας πως πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.
Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός.
«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.


Latest News

Κοκαΐνη αξίας 2,3 εκ. ευρώ κατασχέθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προχώρησαν άμεσα στην κατάσχεση των ναρκωτικών ουσιών

OT Delphi Economic Forum X – Χατζηβασιλείου (ΥΦΥΠΕΞ): Θέλουμε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να ανοίξει τα φτερά του
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στο OT Delphi Economic Forum για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Τζορτζ Τσούνης: «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Τζορτζ Τσούνης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Delphi Economic Forum X – Mads Frederiksen, (AEC), Executive Director Talks to To Vima (video)
In his opening response, Frederiksen explained the organization’s role as a business membership group, with a Greek presence. “The Union of Greek Shipowners is a member of our organization. What we normally do is represent people conducting business in the Arctic.”

Στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης Belharra, λέει ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι «υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσουμε δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων»

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Aλ. Παπαδοπούλου: Στις γεωπολιτικές αλλαγές αντιδρούμε με ψυχραιμία και υπομονή
Η χώρα μας βασίζει την πολιτική της στο διεθνές δίκαιο, έχουμε σταθερή πολιτική αλλά κάνουμε τακτικές κινήσεις, με σταθερή την στρατηγική μας

Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Δυνατότητα πρόσβασης σε όλους σε χρηματοοοικονομικές υπηρεσίες
Η τεχνολογία, η καινοτομία και η εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν άρδην τον τρόπο που προσφέρονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Mitsotakis: Greece a Strong EU, NATO Member; Strategic Ties With US
Comments came a day after 'win-win' statement to Breitbart News garnered a later reaction from Donald Trump, who answered a press question citing Mitsotakis' position

Ταξί: Απεργία την Μεγάλη Τρίτη για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Καιρός: Σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας