Ενεργή συμμετοχή στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι έχει ο ΣΕΒ ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ελλάδας.

Για την ελληνική βιομηχανία, όπως και για όλη την οικονομία, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση με τρόπο που να διασφαλίζει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα είναι υψίστης σημασίας ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ διοργάνωσε δύο υψηλού επιπέδου συζητήσεις, την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου στο περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στην COP 28.

Kλιματική αλλαγή: Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν κακό στην υγεία και στην οικονομία

Δύο συζητήσεις

Η πρώτη συζήτηση ήταν μεταξύ του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ και της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και του Εκτελεστικού Προέδρου της Iberdrola κ. Ignacio Galan με θέμα: «Βιομηχανία και Καθαρή Ενέργεια» (A meetup of Industry and Clean Energy).
Στη δεύτερη συζήτηση, ο κ. Παπαλεξόπουλος συντόνισε πάνελ, με τίτλο: «Πρασινίζοντας την επιχειρηματικότητα» (Greening the Industry), στο οποίο τοποθετήθηκαν κορυφαία στελέχη από μέλη του ΣΕΒ, όπως η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, η ΤΕΜΕΣ ΑΕ, και η Μυτιληναίος ΑΕ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο διεθνές κοινό τις σημαντικές επενδύσεις, την πολύτιμη τεχνογνωσία και τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παπατσώνη (ΤΕΜΕΣ): Μείωση χρήσης φυσικών πόρων στον τουριστικό κλάδο

Μιλώντας στο πάνελ η κα. Μαρίνα Παπατσώνη, Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εταιρικών Υποθέσεων και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ, τόνισε ότι «η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της. Στην ΤΕΜΕΣ, η βιωσιμότητα αποτελεί μέρος του DNA μας και βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού μας σχεδίου. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την κλιματική αλλαγή, έχουμε ήδη πετύχει σημαντικές μειώσεις στη χρήση φυσικών πόρων και στις εκπομπές ρύπων στην Costa Navarino, με τελικό στόχο την επίτευξη net-zero λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεών μας έως το 2050. Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες λύσεις, αλλά δέσμευση, η βιωσιμότητα να είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη».

Κεραμίδας (Mytilineos): Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Νίκος Κεραμίδας, Executive Director της Μυτιληναίος ΑΕ επισήμανε ότι: «Με τη φιλόδοξη αλλά και συνετή πορεία μείωσης των εκπομπών CO2 που η MYTILINEOS Energy & Metals έχει χαράξει, με ορόσημο το 2030 και ορίζοντα το 2050, συμμετέχει έμπρακτα στην παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μέσω της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης παγκοσμίως, συμβάλλει καθοριστικά στη ριζική αλλαγή που καλείται να επιτύχει η ανθρωπότητα, ιδίως στον τομέα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Η υλοποίηση θετικών πολιτικών που θα στηρίζουν αυτό το εγχείρημα, είναι τώρα το ζητούμενο. Ιδίως για τη βιομηχανία μετάλλων, που είναι καθοριστικά για την μετάβαση και εκτίθενται σε σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, η Ευρώπη οφείλει να επαναξιολογήσει τα εργαλεία της μετάβασης, παντρεύοντας αποτελεσματικά τις προτεραιότητες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου με τη μείωση εκπομπών».

Κύρκος (ΤΙΤΑΝ): Πράσινη ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Κύρκος, Chief Digital and Strategy Officer της TITAN ΑΕ, σημείωσε: «Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει θέσει από καιρού την πράσινη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Εστιάζοντας στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού του σε έναν διεθνώς κορυφαίο όμιλο στον κλάδο των πράσινων δομικών υλικών, προχωρά συνεχώς σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και στην Ελλάδα, όπως η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο Καμαρίου Βοιωτίας και η συμμετοχή της στην εταιρία Περλίτες Αιγαίου, εξασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Ομίλου σε ποζολάνη, που από κοινού επιτρέπουν στον όμιλο να διευρύνει περαιτέρω τη γκάμα τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Επιπλέον, με το βλέμμα στο μέλλον, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θα προχωρήσει στην υλοποίηση του καινοτόμου και μεγαλύτερου στην Ευρώπη έργου δέσμευσης άνθρακα «IFESTOS» στο εργοστάσιο Καμαρίου, που έχει ήδη επιλεγεί από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, με στόχο να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του κλάδου και να πετύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, προσφέροντας ευκαιρίες πράσινης ανάπτυξης στους πελάτες μας στην Ευρώπη».

Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Πρωτοπορούν διεθνώς οι ελληνικές επιχειρήσεις

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επισήμανε ότι: «Με γνώμονα την ανάγκη προσαρμογής στην παγκόσμια απαίτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση που συντελείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην Ευρώπη, οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρωτοπορούν διεθνώς, επενδύοντας σε υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες που συνδυάζουν τη βιωσιμότητα με την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό και από το βήμα της Ελληνικής συμμετοχής στο COP28, μέσω του περιπτέρου του ΥΠΕΚΑ, θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η ανάδειξη βιώσιμων στρατηγικών και εμβληματικών “πράσινων” δράσεων από Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξαγωγικούς βιομηχανικούς κλάδους, στην ενέργεια, αλλά και στον τουρισμό, εκθέτοντας τόσο την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εντός του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»