Στο 3,7% διαμορφώθηκε το επιτόκιο, με τις προηγούμενες δημοπρασίες 6/9 και 7/6 να έκλεισαν στο 3,84% και 3,81% αντίστοιχα.
Συν αυτώ, η ζήτηση για τα 375 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε 2 φορές, ενώ ακολούθησαν και άλλα 112,5 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές.
Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει ότι η αγορά έχει αισθανθεί μια παύση στην επιθετική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ.
Η δικαιολογητική βάση μιας τέτοιας προεξόφλησης εδράζεται επί της ομαλοποίησης των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, με πρωταγωνσιτή τον πληθωρισμό, που ούτως ή άλλως ήταν η αιτία για την αυξητική ορμή των επιτοκίων.
Παρόμοια εικόαν είδαμε και στα υπόλοιπα ΕΓΕΔ 26 και 13 εβδομάδων πριν μερικές ημέρες, με αντίστοιχη κάμψη της διαμορφούμενης απόδοσης (ετησιοποιημένη).
Παράλληλα, και η αγορά ομολόγων έχει αποκτήσει αγοραστικό κοινό, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,6%, σε νέα χαμηλά έτους. Το spread, επίσης μόνιμα πτωτικό, βλέπει τις 118 μονάδες βάσεις, υπενθυμίζοντας ότι μόλις ένα έτος πριν ήταν πάνω από 200.
Συνδέοντας αυτά με το Χρηματιστήριο, είναι προφανές ότι αμβλύνονται οι επενδυτικοί φόβοι, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη νομισματική πολιτική, που επιβαρύνει με τον τρόπο της τη μετοχική αγορά.
Και χωρίς να διαφαίνεται κάποια άλλη κρίσιμη μεταβλητή που θα μπορούσε να λειτουργήσει αναταλτικά σε διακράτηση ή/και τοποθέτηση σε μετοχές, η μετάφραση των παραπάνω οδηγεί σε θετικά συμπεράσματα, υπέρ του σεναρίου ανοδικής συνέχισης.
Επαναλαμβάνουμε ότι διαθέτουμε, μετά την ανάγνωση των εκθέσεων των αναλυτών, ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως επενδυτικός προορισμός, καθώς τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ρυθμού μεγέθυνσης, υπερέχουμε από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φανερώνει μια κεντρομόλο δυναμική προς τα προϊόντα μας, είτε είναι ομόλογα (όπως αναλύθηκε παραπάνω) ή και σε μετοχές, σε δεύτερο χρόνο.