Με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού συνεχίζει τις ασκήσεις ισορροπίας το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πλάγια γραμμή στο γνώριμο στενό εύρος στο οποίο έχει ήδη μείνει επί επτά συνεδριάσεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,17% στις 1.271,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.068,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,01% στις 1.035,30 μονάδες.
Δίχως ρυθμό, αλλά και χωρίς ανησυχία
Επί επτά ημέρες, και προφανώς αν δεν αλλάξει κάτι και σήμερα επί οκτώ, το ΧΑ παραμένει σε ένα στενό εύρος, με τους «μεγάλους» να μη δείχνουν διαθέσεις αλλαγής επιπέδου και τους «μικρούς» να τρέχουν να προλάβουν σε αποδόσεις την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η πρώτη εβδομάδα μετά και την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch δεν προσδίδει επομένως κάτι νέο στην αγορά, με τον γενικό δείκτη μάλιστα να απέχει λίγες μονάδες από τις 1.280 μονάδες που άρχισε τη Δευτέρα.
Βέβαια, ούτε και ο τόνος που δόθηκε από τις διεθνείς αγορές έδειξε μια καλύτερη εικόνα, με τα στοιχήματα πλέον περί του ύψους των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών να αλλάζουν. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι και η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι τόσο για το αν θα αποφασίσει κάποια μεταβολή του επιτοκίου, αλλά περισσότερο για τις νέες εκτιμήσεις της στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, δεδομένου του ότι πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει από την προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι εκτιμήσεις αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την ερχόμενη χρονιά, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειονότητα των κινήσεων έχει ορίζοντα 2024. Και μπορεί οι ξένοι κωδικοί να μην είναι πολύ ενεργοί κατά τις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (παραδοσιακά), αλλά σαφώς τα δεδομένα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις τους για τις κινήσεις του Ιανουαρίου, την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι ελληνικοί κωδικοί εστιάζουν σε «μικρότερες» κεφαλαιοποιήσεις.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχωρούν κατά 4,03% στα 7,39 ευρώ “αναζητώντας” την τιμή του placement, με τις Autohellas, Quest και ΓΕΚ Τέρνα να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Εθνική και Μυτιληναίος.
Από την άλλη, Σαράντης και Aegean κερδίζουν 1,17% και 1,03% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Cenergy, ΕΛΧΑ, Eurobank, Motor Oil και Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μετβαολή είναι η Βιοχάλκο.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί