Ακόμη ψηλότερα «πέταξε» το 2022 η χαρτοβιομηχανία Γλάρος της οικογένειας Σκλαβενίτη, αν και δεν κατάφερε να αποφύγει τις πιέσεις σε επίπεδο κερδοφορίας.
Ο τζίρος της Ελληνικής Χαρτοβιομηχανίας Γλάρος ΑΒΕΕ, η οποία συγκεντρώνει όλες τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες των Σκλαβενίτηδων, καθώς και μια σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, ανήλθε σε 110,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 26,69% σε σχέση με 87,3 εκατ. ευρώ του 2021.
Σκλαβενίτης: Τι θα παράγει στο πρώην εργοστάσιο της Πίτσος
Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 12,75% στα 17 εκατ. ευρώ από 19,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν μείωση 15,1% στα 16,3 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη υποχώρηση σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 14,1 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ το 2021 (-14,37%).
Σε εταιρικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών της χαρτοβιομηχανίας Γλάρος ανήλθε σε 59,2 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 37,11% σε σχέση με τα 43,2 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 20,37% σε σχέση με τα 7,9 εκατ. ευρώ του 2021.
Όσον αφορά το 2023 ως στόχοι ορίζονται η περαιτέρω ανάπτυξη , η μείωση του κόστους – όπου αυτό είναι εφικτό – και η αύξηση της κερδοφορίας. «Η Διοίκηση της Εταιρείας όμως, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη νέων, υψηλότερων στόχων, για την τρέχουσα χρήση 2023 και για τις επόμενες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι επιδόσεις των θυγατρικών
Σημειώνεται ότι στον όμιλο Γλάρος, συμφερόντων της οικογένειας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή χαρτικών, ενοποιούνται οι εταιρείες Baker Master, Bonora και Meat House, οι οποίες εξειδικεύονται στα τρόφιμα, καθώς και η ΑΝΙΚΑ Εταιρεία Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών, με βασική της συμμετοχή στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ, δηλαδή την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, όπως και η GENFROCO Εμπορία Αλιευμάτων, επίσης με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Ειδικότερα, η Baker Master Βιομηχανία Προϊόντων Ζύμης ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ζύμης και της αρτοζαχαροπλαστικής, θεωρείται η πιο σημαντική θυγατρική του ομίλου, με τον τζίρο της το 2022 να φθάνει τα 21,61 εκατ. ευρώ από 17,1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 374.696 ευρώ από 325.884 ευρώ την χρήση του 2021.
Η εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κάθε είδους κρέατος είναι ο σκοπός της Meat House, με τζίρο το 2022 στα 24,14 εκατ. ευρώ από 17,1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ η εταιρεία BONORA εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και οργάνωσης εστιατορίων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων και συναφών υπηρεσιών. Ο τζίρος της τελευταίας υποχώρησε το 2022 στα 5,62 εκατ. ευρώ από 9,9 εκατ. ευρώ το 2021.
Από πού προήλθαν οι πωλήσεις
Αν και τα προϊόντα χαρτιού ήταν το κομμάτι της βιομηχανικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συμβολή στον τζίρο, όπως κάθε χρόνο, το 2022 τη μεγαλύτερη αύξηση του κύκλου εργασιών παρουσίασε το κρέας.
Συγκεκριμένα στον κύκλο εργασιών του ομίλου το 2022, οι πωλήσεις των προϊόντων χαρτιού ήταν αυξημένες κατά 31,4% στα 40,56 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα οι πωλήσεις για τα προϊόντα ζύμης κινήθηκαν ανοδικά κατά 25,2% στα 20,09 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλότερος ήταν ο τζίρος και για τα προϊόντα κρέατος (+42,8%) στα 23,67 εκατ. ευρώ.
Μερίσματα 25 εκατ. ευρώ στην 3ετία
Παρότι για την περσινή οικονομική χρήση το ύψος του μερίσματος που θα αποκομίσουν οι μέτοχοι του ομίλου θα είναι το μισό συγκριτικά με το 2021, ο Γλάρος μόνο γενναιόδωρος μπορεί να χαρακτηριστεί διαχρονικά όσον αφορά τις διανομές κερδών.
Συγκεκριμένα, από το σωρευμένο υπόλοιπο κερδών εις νέο της κλειόμενης χρήσεως 31ης Δεκεμβρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής εταιρείας θα εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 4.000.000 ευρώ.
Είχε προηγηθεί η διανομή μερίσματος ύψους 8.000.000 ευρώ για το 2021, ενώ στη χρήση του 2020 τα κέρδη που μοιράστηκαν υπό μορφή μερίσματος είχαν ανέλθει σε 13.000.000 ευρώ.
Οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή
Στις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύουν τον ισολογισμό της Γλάρος ΑΒΕΕ σημειώνεται: «Στους επιμέρους λογαριασμούς των απαιτήσεων του ενοποιημένου ισολογισμού περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού ευρώ 4.714 χιλ. περίπου. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη. Κατά την εκτίμησή μας για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 4.490 χιλ. περίπου. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια του ενοποιημένου ισολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 4.490 χιλ. περίπου και τα ενοποιημένα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσεως αυξημένα κατά ευρώ 10 χιλ. περίπου και 15 χιλ. περίπου αντίστοιχα.»
Μία επίσης ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά συμμετοχή θυγατρικής. Συγκεκριμένα, ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει: «Στο λογαριασμό «Συμμετοχές σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις» του εταιρικού ισολογισμού, περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης μετοχών ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο συνολικού ποσού ευρώ 4.807.500, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Η εταιρεία αυτή, λαμβανομένων υπόψη και των παρατηρήσεων των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη ολοσχερούς απομείωσης (υποτίμησης) της αξίας κτήσης αυτών των μετοχών ποσού ευρώ 4.807.500, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια των εταιρικών οικονομικών καταστάσεων να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα».
Latest News
«Συναγερμός» στις τράπεζες για τα επιτόκια – Τρέχουν να μαζέψουν κόστη
Ποια στρατηγική ακολουθούν οι τράπεζες ενόψει μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι δείχνουν τα στοιχεία εννεαμήνου
ΔΕΗ: Πρόσω ολοταχώς για EBITDA 2 δισ. το 2025 – Τι σηματοδοτεί ο διπλασιασμός των επενδύσεων
Η ΔΕΗ σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση θα κλείσει το 2024 με EBITDA 1,8 δισ. ευρώ – Ο νέος πήχης για την τριετία 2025 -2027
Αναταράξεις… - Πώς θωρακίζονται οι επιχειρήσεις ενόψει Τραμπ
Προβληματισμός και ανησυχία στις επιχειρήσεις – Τι μέτρα λαμβάνουν, πώς αλλάζουν τα business plan
Όλα τα λεφτά στην Black Friday - Μέχρι τότε η αγορά μπαίνει στον... πάγο
Τι έχει διαπιστώσει η αγορά για το διάστημα προ Black Friday - Οι στόχοι του εμπορικού κόσμου - Τι είπε ο Σταύρος Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών) στον ΟΤ
Πόσα κερδίζει το σύστημα e-food στην Ελλάδα – Οι χιλιάδες αιτήσεις από διανομείς
Άλμα εσόδων για τη Go Delivery στα 59,54 εκατ. – Σχεδόν 26 εκατ. ο τζίρος της DMart Greece - Στα 163,8 εκατ. οι πωλήσεις της e-food
Ελληνικά φάρμακα στη Μέση Ανατολή - Η Elpen ιδρύει θυγατρική στo Ντουμπάι
Η ELPEN, διευρύνει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό σε μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές υγειονομικής περίθαλψης
Cenergy: Νέα γραμμή παραγωγής στη Σωληνουργεία Κορίνθου
Η επένδυση της Σωληνουργεία Κορίνθου αυξάνει την ευελιξία στον σχεδιασμό και μειώνει τους χρόνους παράδοσης για σωλήνες χάλυβα υψηλής ποιότητας
ΔΕΗ: Έκρηξη στα 1,35 δισ. τα EBITDA και εκτόξευση επενδύσεων στα 1,6 δισ. το εννεάμηνο 2024
«Επιβεβαιώσουμε τον στόχο για EBITDA €1,8 δισ και καθαρά κέρδη €0,35 δισ για το 2024», δήλωσε ο CEO της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης
Η Revoil συμμετείχε στο ΑTHEX Small Cap Conference 2024
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα στελέχη της Revoil είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολλές συναντήσεις
Lamda: Αύξηση 155% στα EBITDA – 1 δισ. οι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό
Νέο ιστορικό ρεκόρ κερδών EBITDA για τη Lamda στα τέσσερα Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία, αυξημένα 7% έναντι του 2023