Συνθήκες για επιστροφή των αφίξεων τούρκων τουριστών στη χώρα μας στα επίπεδα του 2019, όταν ήταν πάνω από 1,1 εκατ. διαμορφώνονται μετά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το καλό κλίμα στη συνάντηση των δυο ηγετών, η ελληνοτουρκική τουριστική συμφωνία αλλά και η απόφαση για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά και Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη, και Καστελόριζο, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνοτουρκική τουριστική βιομηχανία και γεμίζει ικανοποίηση τους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που πολλά περιμένουν από το νέο κύμα τουριστών από την Τουρκία που αναμένεται για την νέα σεζόν.
Βίζα σε Τούρκους πολίτες για να επισκέπτονται 10 νησιά του Αιγαίου – Πράσινο φως από Κομισιόν
Οι αφίξεις από την Τουρκία το 2022 ανήλθαν στις 541 χιλιάδες έναντι 1,1 εκατ. τo 2019 (μείωση -50,6%) ενώ το 2021 ήταν πολύ λιγότερες λόγω και της πανδημίας, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ «Ακτινογραφία Εισερχόμενου Τουρισμού 2019-2022 -Προφίλ Αγορών».
Να σημειωθεί ότι και πριν το 2019 οι αφίξεις τούρκων τουριστών ξεπερνούσαν κάποιες χρονιές το 1 εκατ. Ωστόσο καταγράφονται κάποιες αυξομειώσεις που έχουν να κάνουν τόσο με την οικονομική κατάστασης την Τουρκία καθώς σε περίπτωση υποτίμησης της λίρας, η «έξοδος» είναι πολύ ακριβή υπόθεση, αλλά και του πόσο «θερμές» είναι κατά περιόδους και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τα ταξίδια των Τούρκων
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, το 2022 οι κάτοικοι Τουρκίας πραγματοποίησαν 7,3 εκατ. διεθνή ταξίδια (+165,4% σε σύγκριση με το 2021, 2,7 εκατ.) με τουριστική δαπάνη $ 4,3 δισ. (+130,9% σε σύγκριση με το 2021, $ 1,9 δισ.) και Μέση κατά Κεφαλή δαπάνη (ΜΚΔ) $ 589 (-13% σε σύγκριση με το 2021, $ 676). Το κύριο κίνητρο για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού ήταν η αναψυχή/αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες (36,6%) και ακολούθως η επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς (25,2%), οι επαγγελματικοί λόγοι (22,7%), τα Λοιπά (6,8%), τα ψώνια (5,2%), οι Θρησκευτικοί/Προσκυνηματικοί λόγοι (1,7%), οι Εκπαιδευτικοί λόγοι (1,6%) και οι Λόγοι Υγείας (0,1%).
Την περίοδο 2019-2022, οι αφίξεις στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 50,6% (από 1,1 εκατ. τo 2019 σε 541 χιλ. το 2022), οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν 43,6% (από 4,1 εκατ. το 2019 σε 2,3 εκατ. το 2022) και οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 30,7% (από € 326 εκατ. το 2019 σε € 226 εκατ. το 2022).
Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ότι η αγορά της Τουρκίας εμφανίζει χαμηλή εποχικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εξεταζόμενες αγορές. Συγκεκριμένα οι αφίξεις του πρώτου τριμήνου αποτελούν το 10,3%, του δευτέρου τριμήνου το 26,7%, του τρίτου τριμήνου το 36,8% και του τέταρτου τριμήνου το 26,2%.
Οι τούρκοι τουρίστες προτιμούν την Βόρειο Ελλάδα, και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, όπου συρρέουν κατά χιλιάδες για να επισκεφθούν το σπίτι του Κεμάλ Αττατούρκ, την Αθήνα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η ευκαιρία για τα νησιά
Η παροχή βίζας διάρκειας επτά ημερών είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ήδη και φέτος που δεν ίσχυε το μέτρο αυτό σε όλα τα νησιά κατεγράφη άνοδος των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια.
Ενδεικτικά στη Λέσβο ήδη φέτος σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων τούρκων επισκεπτών. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι αφίξεις επισκεπτών από την Τουρκία ξεπέρασαν τις 70.000, αφήνοντας πίσω το ρεκόρ του 2015 που είχαν σημειωθεί 50.619 αφίξεις, αναφέρει η ertnews. «Περιμέναμε αύξηση φέτος των αφίξεων από την Τουρκία αλλά τα στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Αν όλα πάνε καλά , του χρόνου θα μιλάμε για 100.000 αφίξεις από τη γείτονα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από τη Σάμο, όπου σημειώθηκε άνοδο κατά 30% των αφίξεων τούρκων σε σύγκριση με το 2019 όταν είχαν επισκεφθεί το νησί σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 45.000 τούρκοι, ενώ ο αριθμός αυτός έχει ήδη φτάσει στο νησί μόνο από την μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στη γραμμή Κουσάντασι –Σάμος.
Latest News
Ομαδικές αγωγές ξενοδόχων κατά της Booking
Το ΔΣ του ΞΕΕ θα εξετάσει τον το ζήτημα για αγωγές μαζί με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις
Τουριστικός προορισμός το Ιράκ; - Τι απαντούν tour operators
Το Κουρδικό Συμβούλιο Τουρισμού έχει θέσει ακόμη και στόχο να υποδέχεται 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2030
Πυρ ομαδόν από τον τουρισμό: «Νάρκη» στην επέκταση της σεζόν το τέλος ανθεκτικότητας
Τι λέει στον ΟΤ η πρόεδρος του ΙΤΕΠ για το τέλος ανθεκτικότητας - Ανοδικά και ο Οκτώβριος
«Πέταξε» η επιβατική κίνηση - Ποιο αεροδρόμιο αναδείχθηκε «πρωταθλητής» [πίνακες]
Εντυπωσιακά κινείται η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Σε Μύκονο και Κάρπαθο οι επόμενες «στάσεις» της Hilton - Το σχέδιο επέκτασης
Οι νέες συμφωνίες franchise σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Hilton για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή αγορά των resorts.
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία