![Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται διπλή αύξηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/atm-1524871_640.jpg)
Διπλός χριστουγεννιάτικος μποναμάς έρχεται στο τέλος του μήνα για 1,55 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι θα πάρουν αύξηση 3% και επιταγή ακρίβειας, ενώ κλειδώνουν από τον ΕΦΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμών.
Έτσι, η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στις 20 Δεκεμβρίου και οι αυξημένες συντάξεις Ιανουαρίου στις 19 και 21 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, το διπλό μπόνους θα δοθεί σε συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ τον μήνα (8.400 τον χρόνο), χωρίς προσωπική διαφορά, ή με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ.
Συντάξεις: Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις αυξήσεις [πίνακες]
Ετσι, συνταξιούχος των 700 ευρώ θα λάβει την αύξηση 3% από 1/1/2024 (21 ευρώ μηνιαίως) και την επιταγή ακρίβειας 150 ευρώ τα Χριστούγεννα. Δηλαδή, το ετήσιο όφελός του θα είναι 402 ευρώ. Συγκεκριμένα, μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 τον χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν, να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Παράλληλα, στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 730.000 συνταξιούχους. Διευκρινίζεται ότι το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα καταβληθεί σε συνταξιούχους που θα δουν 3% αύξηση μόνο λογιστικά στην εθνική και στην ανταποδοτική τους σύνταξη κι όχι πραγματικά, δηλαδή δεν θα δουν περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Κι αυτό γιατί η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούνται μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα το υπερβάλλον ποσό να λογίζεται ως «προσωπική διαφορά» και να συμψηφίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις μέχρι αυτό να μηδενιστεί.
Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι:
- Περίπου 300.000 συνταξιούχοι με μέσο ποσό σύνταξης τα 1.250 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
- Περίπου 250.000 δικαιούχοι θα λάβουν 150 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
- Περίπου 180.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Αναλογικά
Οι συνταξιούχοι που η προσωπική τους διαφορά υπερβαίνει τα 10 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ, 150 ευρώ και 100 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.
Αναλυτικότερα:
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα έως 700 ευρώ παίρνουν τα 200 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 700,01 έως 1.100 ευρώ παίρνουν 150 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 έως 1.600 ευρώ παίρνουν τα 100 ευρώ του επιδόματος.
- Οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.
Παράδειγμα
Συνολικά για επιδόματα «προσωπικής διαφοράς» θα δοθούν 104 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 15 ευρώ, θα πάρει το επίδομα των 150 ευρώ και στη συνέχεια την αύξηση. Με ένα 3% η αύξηση θα είναι 30 ευρώ από τα οποία τα 15 ευρώ θα είναι καθαρό κέρδος στον τραπεζικό λογαριασμό και τα υπόλοιπα 15 ευρώ θα συμψηφίσουν και θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Ο ασφαλισμένος θα είναι διπλά κερδισμένος με επίδομα και αύξηση σύνταξης.
Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Από σήμερα οι αιτήσεις στις τράπεζες για άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/evakinita-2-600x400.jpg)
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Πώς θα λάβετε άτοκο δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ
Τα «κλειδιά» του νέου προγράμματος - Οι όροι για να αναβαθμίσετε το σπίτι ή το εξοχικό σας
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών